Fler nyheter
Rapport 13 februari 2024

Att leda i kris – chefers beredskap

Trots oväntade händelser och kriser behöver verksamheter runt om i Sverige fungera för att upprätthålla eller säkerställa olika samhällsfunktioner för att möta samhällets grundläggande behov. Rapporten beskriver hur beredskapen ser ut i händelse av kris, både avseende cheferna själva och de organisationer där de är verksamma.

Vi lever i en orolig tid där risken för att vårt samhälle ska drabbas av någon form av kristillstånd är större än på mycket länge. Det yttersta ansvaret för att få verksamheter att fungera är i praktiken chefers, även vid en kris. Då är dessutom behovet av en stark ledare extra stort, en ledare som fungerar väl i starkt påfrestande situationer och som kan behålla sitt lugn.

Resultaten visar att det finns en förbättringspotential för att stärka krisberedskapen i många organisationer och hos chefer själva. Enligt undersökningen finns högst krisberedskap inom offentlig sektor, där många verksamheter också är definierade som samhällsviktiga. Yngre chefer uppger att de har sämre kunskap om krisledning i jämförelse med genomsnittet liksom att små organisationer tenderar att ha en lägre grad av krisberedskap.

Läs hela rapporten (including summary in English): Att leda i kris – chefers beredskap

Några resultat ur rapporten:

  • 50 procent av cheferna svarar att de arbetar i en samhällsviktig verksamhet.
  • 63 procent av cheferna arbetar i en organisation om i hög eller i ganska hög utsträckning är sårbar för kriser, katastrofer och oväntade händelser.
  • De händelser som störst andel chefer är mycket eller ganska oroade för kommer att inträffa i Sverige är: omfattande cyberangrepp via internet (69 procent), omfattande fientlig informationspåverkan och propaganda (68 procent), terroristattack (65 procent).
  • 44 procent av cheferna instämmer i att deras organisation har en strategi för arbetet med cybersäkerhet.
  • 26 procent av cheferna har i hög eller i ganska hög utsträckning erfarenhet av att leda i kristider.
  • 69 procent saknar utbildning i krisledarskap.
  • Störst hinder för att öka sin egen krisberedskap är brist på tid.
  • 76 procent av organisationerna där cheferna är verksamma har någon typ av beredskapsplan/-er.
  • 57 procent av dem som uppger att det finns beredskapsplan/-er anser att innehållet möter organisationens behov vid en kris i hög eller i ganska hög utsträckning.
  • 34 procent uppger att deras organisation har en process för att utvärdera och lära sig av kriser. Nästan lika många vet inte om det finns någon sådan.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av Novus, på uppdrag av Ledarna, under perioden 13–30 oktober 2023 och besvarades av 1 554 chefer i Ledarnas medlemspanel, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 38 procent.

Webbinarium Att leda i kris

Se det inspelade webbinariet Att leda i kris med Camilla Asp, överdirektör MSB, Meta Persdotter, vd Coop Butiker & Stormarknader, Ellinor Eriksson, krisspecialist och konsult, Pär Lager, senior rådgivare Försvarshögskolan, Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna, och Joakim Pettersson, chef Samhälle och utredning Ledarna. De diskuterar rapporten och beredskapen hos Sveriges chefer.

Svar på vanliga frågor

Arbetsrätt inför och under krisläge