Från gröna ambitioner till verklighet: Om klimatledarskap och chefens roll för en hållbar omställning
Klimatledarskap handlar om att omvandla klimatambitioner till konkret handling, varje dag, på alla nivåer och i alla delar av organisationen. Men även om klimatfrågan är närvarande i många chefers vardag, upplever många att de saknar tydliga mål, tillräckliga resurser och mandat för att kunna driva förändringen fullt ut.
Den här rapporten belyser hur Sveriges chefer ser på sin roll i klimatomställningen, vilka hinder de möter och vad som behövs för att de ska lyckas leda arbetet mot en hållbar framtid.
Läs hela rapporten (including summary in English): Från gröna ambitioner till verklighet: Om klimatledarskap och chefens roll för en hållbar omställning
Några resultat ur rapporten
Klimatledarskap som uppdrag
38 procent av cheferna uppger att de har ett direkt uppdrag att leda klimatrelaterade förändringar inom sitt verksamhetsområde, bland högsta chefer är det 53 procent.
Prioritering av klimatfrågor
59 procent av cheferna upplever att klimatfrågorna i organisationen har blivit mer prioriterade de senaste åren. Endast 10 procent upplever minskad prioritering.
Mål och styrning
51 procent av cheferna tycker att organisationens mål för klimatledarskap är mycket eller ganska tydliga, medan 23 procent anser att målen är ganska eller mycket otydliga. Tydligare mål rapporteras oftare i privat sektor (56 procent) än i offentlig sektor (46 procent).
Drivkrafter för klimatarbete
Det är främst omvärlden som driver klimatarbetet. 38 procent nämner politiska beslut, regleringar och styrmedel som främsta drivkraft, 24 procent tryck från kunder, brukare eller andra intressenter, och 27 procent krav från den egna organisationen. I offentlig sektor dominerar politisk styrning som drivkraft, medan privata chefer oftare pekar på kund- och marknadskrav.
Förutsättningar
48 procent av cheferna uppger att de har tillräckligt bra förutsättningar för att arbeta med klimatrelaterade förändringar, medan 35 procent anser att de inte har det.
Bland dem som har goda förutsättningar lyfts framför allt:
- Höga ambitioner i den egna organisationen (50 procent)
- Stöd från högsta ledningen (48 procent)
- Tydliga mål som kan följas upp (45 procent)
- Tydliga riktlinjer eller bästa praxis (31 procent)
- Långsiktiga och förutsägbara villkor inom organisationen (29 procent)
Bland dem som saknar goda förutsättningar nämns framför allt:
- Brist på tydliga mål (49 procent)
- Otillräcklig personalkapacitet eller tid (46 procent)
- Brist på tydliga riktlinjer eller bästa praxis (42 procent)
- Brist på budget eller finansiella resurser (41 procent)
- Brist på teknisk expertis eller utbildning (35 procent)
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Ledarna mellan 19 februari och 11 mars 2025. Totalt deltog 1 182 chefer i Ledarnas medlemspanel, svarsfrekvensen var 41 procent. Undersökningen kompletterades med expertintervjuer och analys.