Fler nyheter
Räddningstjänsten 15 december 2020

Ordförande har ordet december 2020

Hej!

Nu är det snart jul och nyår, året har gott fort trots allt med Covid-19. Många saker har fått stå tillbaka när man inte kan träffas som tänkt men jag tror dom flesta fått lära sig mer om att träffas digitalt. Det är ju visserligen inte samma sak som att träffas live men man kan fortfarande ha en bra dialog.

Man skulle kunna tro att arbetsbördan borde vara mindre detta år med tanke på Covid-19, men jag tror ni håller med om att det blivit tvärtom. Det verkar aldrig ta slut på arbetsuppgifter eller saker att göra.

Lönerörelsen

Lönerörelsen har tagit tid men nu hoppas vi att alla kommit igång med lönesamtalen med arbetsgivaren. Viktigt att komma ihåg är att vårt avtal är retroaktivt från den 1 april lönen skall följa dom medarbetarsamtal era chefer har haft med er.

Kom ihåg att det är era närmaste chef och inte arbetsledare som skall ha samtalen samt lämna besked om vilken lön ni kommer att få. Det kan givetvis vara samma person men dom skall inneha en chefstjänst, detta missas då och då av arbetsgivaren.

Företrädarträffar

Då vi inte kan ha några utbildningar eller sammankomster live så har vi valt att planera in en digital träff med alla företrädare för att ge råd och tips på det fackliga arbetet. Planerat datum är 14 januari, du som har ett uppdrag kommer att få en inbjudan - om inte hör av dig till camilla.svanstrom@ledarna.se

Det blir det första i denna form och visar det sig att det fungerar bra är tanken på att vi ska ha det under ett antal tillfällen under året. Vi hoppas också kunna bjuda in till medlemsträffar på detta sätt så småningom.

Förutom vi i styrelsen Ledarna inom Räddningstjänsten kommer även personer från Ledarna centralt att delta för att just ge råd och tips på det fackliga arbetet.

Förhandlingar
Vi har fått en del samtal om att andra fackligaorganisationer går ut och hävdar att dom äger vissa avtalsområden men komihåg att Ledarna har samma rättigheter som andra fackligaorganisationer samt har samma avtal med SKR och Sobona. Inget annat arbetstagarorganisation kan och ska förhandla för våra medlemmar, och det oavsett avtalsområde.

Ledarna förhandlar för Ledarnas medlemmar helt enkelt, sen kan man givetvis driva frågor tillsammans med andra fack men det ska ske så att våra medlemmar gynnas av det i så fall

Stämman
Vår styrelse kommer att samlas under slutet av januari under några dagar för att planera för vad som ska ske och göras under 2021.

Nästa år -2021 - är det dags för vår stämma och då även val till ny styrelse. Vi hade planerat at ha stämman i maj men då det fortfarande är osäkert om vi kan ses fysiskt har vi beslutat att flytta fram den till 7-8 oktober - enligt våra stadgar måste den ske någon gång under 2021 - så vi håller tummarna att vi ses i oktober och i värsta fall får vi ta den digitalt.

Vi hörs vidare efter jul och nyårshelgerna och vi i styrelsen vill samtidigt passa på att önska er alla en God Jul och Ett Gott Nytt År.

Med vänlig hälsning

Ulf Leijon

Ordförande för Ledarna inom Räddningstjänsten