Fler nyheter
Räddningstjänsten 23 april 2018

Ordförande har ordet

Först och främst vill jag beklaga Lars Bergqvist, hedersordförande i byggcheferna, plötsliga bortgång. Våra tankar går till Lars nära och kära och även till byggbranchen som förlorat en vän och medarbetare.

Tiden går snabbt och vi är snart inne i maj månad. Häromdagen när jag var ute i vårsolen så funderade på utmaningar som vi kommer att ställas inför i framtiden. Hur skall vi ta oss an miljöproblematiken som vi alla står inför? Vad kan jag som arbetsledare bidra med för att våra barn och barnbarn skall växa upp i mer miljömedveten värd än vad vi har idag? Hur jag än vrider och vänder på den frågeställningen och hur många förslag som än dyker upp så återstår ändå problematiken.

Det är nu vi tillsammans måste ta oss an denna utmaning och på allvar komma med konkreta lösningar som gör att vi tillsammans minskar belastningen på vår jord, tycker jag. Hur tänker du?

En annan stor utmaning vi har är att alla vi aktivt skall arbeta med mångfald och jämställdhet på våra arbetsplatser. Under den senare delen av 2017 blossade #metoo kampanjen upp på allvar i samhället. Budskapet gick som ett eko runt om i världen och markeringen var tydlig - "vi accepterar inte detta längre". Mina känslor som bubblar upp i kroppen är i motsatt förhållanden. Det känns väldigt bra att vi äntligen öppnar ögonen och ser problematiken men samtidigt blir jag ledsen när jag läser om hur kvinnor har blivit behandlade på deras arbetsplatser. Ingen skall någonsin behöva utstå sådant som våra medmänniskor och medarbetare behövt göra under åratal. Nu hoppas jag att vi tillsammans skall sätta stopp för dessa trakasserier och arbeta för ett tryggare och säkrare samhälle!

Vad händer under år 2018? Snart har fyra månader passerat. Detta innebär att vi har åtta månader kvar av utmaningar och förväntningar. Några av våra engagemang som vi från ledarna skall närvara vid är:

* Kongressen i maj

* Almedalsveckan i juli

* Skadeplats i höst

Detta är någonting som jag ser fram emot och har du som medlem i Ledarna inom räddningstjänsten några idéer på hur vi skulle kunna ge mervärde på dessa tillställningar får du gärna höra av dig!

Självklart är alla förslag välkomna och vi kommer noga att värdera dessa, dock är det ekonomin som styr en hel del och vi försöker hela tiden hålla ner våra kostnader så budgeten går ihop.

Lev väl!

Ulf Leijon

Ordförande för Ledarna inom räddningstjänsten