Könsstereotypa bilder av chefen reproduceras i media
Chefer som är män är handlingskraftiga och resultatinriktade medan chefer som är kvinnor är samarbetsvilliga och omtänksamma. Så ser bilden ut när vi gör en textanalys av artiklar som handlar om tillsättningen av nya chefer, styrelseledamöter och andra höga positioner.
Med hjälp av mediebevakningstjänsten Retriever har vi sökt fram medieinslag från de senaste 12 månaderna. Med hjälp av AI har vi sen gjort en analys för att se om, och i så fall hur, normer och perspektiv reproduceras i synen på hur chefer beskrivs och förväntas vara.
Det visar sig att män som är chefer i högre utsträckning beskrivs med professionella adjektiv såsom ”strategisk”, ”innovativ” och ”resultatorienterad”. Kvinnor å andra sidan beskrivs ofta med mer personliga eller emotionella attribut som ”stödjande”, ”omtänksam” och ”teamorienterad”. Männen får oftare frågor som rör strategi och vision, medan kvinnorna tenderar att få frågor om samarbete och teamhantering.
Det här språkbruket uttrycker stereotypa föreställningar som människan burit med sig i århundraden. Men ökad jämställdhet förutsätter ökad medvetenhet om de mönster som förmedlar stereotypa föreställningar, även om de är subtila. Kategoriseringar om ”typiskt kvinnligt” och ”typiskt manligt” blir en form av tankemodell som legitimerar ett fortsatt tillskrivande och kategoriserande. Vår analys visar att chefs- och ledarskap tolkas och förklaras på olika sätt beroende på om personen ifråga är kvinna eller man och det här språkbruket reflekterar det samhälle och den verklighet vi verkar i.
Idag är det fler kvinnor i ledande positioner jämfört med tidigare, men i bolagsstyrelserna och i toppen för börsbolagen är kvinnor kraftigt underrepresenterade. Den svenska arbetsmarknaden är också hårt könssegregerad och det finns därutöver ett mönster i näringslivet där kvinnorna oftare återfinns i stödfunktioner såsom HR-chefer eller som kommunikationschefer medan männen är överrepresenterade i de mer strategiska chefspositionerna med resultatansvar.
Vi menar att I ett gott ledarskap ligger såväl resultatfokus och handlingskraft som samarbetsförmåga och omtänksamhet. Vår poäng är att lyfta fram och medvetandegöra att kvinnor och män som är chefer beskrivs på olika sätt och får besvara delvis olika frågor, även om de har samma ledaregenskaper och kompetens. På grund av förlegade normer tillskrivs kvinnor och män delvis olika egenskaper. Det blir ett problem när de egenskaper som tillskrivs män värderas högre vid tillsättning av toppositioner. Stereotyper påverkar synen på chefer och försvårar kvinnors möjligheter att avancera till ledande positioner.
Det krävs en medveten ansträngning för att undvika att cementera könsroller i beskrivningen av män och kvinnor som är chefer. Fokus måste ligga på att lyfta fram de egenskaper och kompetenser som är relevanta för ledarskapet, oavsett kön.
Även Ledarna som organisation är en del av denna struktur, men vi vill aktivt vara en del av lösningen. För att utmana stereotypa bilder av vem som kan och vill bli chef arrangerar vi Framtidens kvinnliga ledare för 18:e året i rad. Syfte är att visa att ledarskap inte är en manlig arena. Genom att lyfta fram goda exempel och inspiratörer – moderna ledare, helt enkelt – som också är unga och kvinnor, vill vi vända upp och ner på förlegade föreställningar.
För att verkligen närma oss jämställdhet i ledarskap måste vi granska och förändra de språkliga normer som formar oss. Språket är inte bara ett sätt för oss att kommunicera; det är ett verktyg som formar vår verklighet, påverkar våra attityder och beteenden. Genom att medvetet välja ord som bryter mot traditionella könsstereotyper i vår beskrivning av ledare, kan vi utmana föråldrade föreställningarna som hindrar verklig jämställdhet. Det är dags att ta ansvar, inte bara för vilka vi väljer att föra till ledande positioner, utan också för hur vi talar om dem när de är där.
Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna
Neval Bilici, opinionsstrateg hållbar utveckling Ledarna
Läs debattartikeln på DI.se: Könsstereotypa bilder av chefen reproduceras i media