Fler nyheter
Medlemsnyhet 3 juli 2019

Andreas Miller: Förebilder är viktiga och visar vägen

Förebilder är viktiga. En högsta ledning som är tydlig och målmedveten kan skapa förändring, skriver Andreas Miller med anledning av att Framtidens kvinnliga ledare 2019 korades i maj.
Andreas Miller, Ledarnas förbundsordförande.

Min mormor Hanna kallade sig aldrig feminist. Det begreppet fanns inte i den patriarkala frikyrkliga miljö hon levde sitt liv. Hon föddes 1896 i Skepperstad Nedregård, själv födde hon 13 barn och fick aldrig utbilda sig. Hon hade velat bli lärare. En sak bestämde hon sig för. Hennes barn och särskilt flickorna skulle få en utbildning och kunna försörja sig själva. Mormor Hanna vred ut och in på slantar och kläder för att möjliggöra skolgången – alla döttrarna blev lärare.

Jag tänker på min mormor som en förebild och feminist. En kvinna som i sin situation förstod att skapa möjligheter för nästa generation att förverkliga sina drömmar.

I min podd Miller möter ledare berättade Fatemeh Khavari, som ledde demonstrationerna för ensamkommande flyktingbarn 2017, att hennes tydliga roll som ledare och talesperson utmanade män från hennes patriarkala kultur. Fatemeh bestämde sig för att medvetet lyfta fram fler unga kvinnor för att för­ändra attityder. Det var inte riskfritt då det upplevdes ytterst provocerande av flera av hennes landsmän. Fatemeh är en kvinna som medvetet väljer att ta plats och skapa möjligheter för fler kvinnor att göra samma sak.

Förebilder är viktiga. De visar vägen. När jag jobbade på Sveriges Radio var vd:n Cilla Benkö tydlig med målet att uppnå jämställdhet i chefsgruppen. Ett målmedvetet arbete som ledde till resultat. Det finns kvinnor som är chefer på alla nivåer i företaget och det är lika många kvinnor som män. En högsta ledning som är tydlig och målmedveten kan skapa förändring.

Ledarna har fler män som är med­lemmar än kvinnor. Det är en återspegling av hur det ser ut med chefer på svensk arbetsmarknad. Ledarna jobbar medvetet på att förändra bilden av vem som kan och vill bli chef. En del i det arbetet är att lyfta fram kvinnor som före­bilder. Vi vill inspirera fler unga kvinnor att träda in i chefsrollen. Det är därför vi listar de 75 bästa och mest målmedvetna unga kvinnorna som är dagens och morgondagens chefer och ledare. De som skapar möjligheter för medarbetare och verksamheter att utvecklas i ett jämställt samhälle. Jag är övertygad om mormor Hanna hade fattat idén med FKL-listan 2019.

Andreas Miller
Förbundsordförande Ledarna

Texten är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 5, maj 2019.