Fler nyheter
Medlemsnyhet 30 januari 2024

Andreas Miller: Hybrida utmaningar behöver överbryggas

Ledarskapet ställs inför utmaningar i det hybrida arbetslivet, skriver Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller i sin krönika.
Andreas Miller.

Det nya hybrida arbetslivet efter pandemin håller på att mogna och hitta sina former. Vi är förbi ”coronahunden”, det vill säga debatten om chefen behöver ta hänsyn till hunden och om det är en rättighet att arbeta hemifrån, men det finns fortfarande saker som skaver. Det är min känsla när jag pratar med chefer runt om i landet. Och de grundläggande frågorna är lika aktuella som i början av det nya normala. Utgångspunkten är verksamheten. Vad gör vi på vår arbetsplats och hur uppnår vi bästa möjliga resultat? Hur blir vi bäst tillsammans med de nya erfarenheter vi drog under det gigantiska ofrivilliga distansprojektet?

Ledarnas undersökningar visar att cheferna upplever att de själva fått en bättre balans mellan arbete och fritid i och med att de delvis kan jobba på distans. Samma chefer upplever samtidigt att ledarskapet ställs inför nya utmaningar med distansarbetet. En tredjedel av cheferna som svarat vill få utbildning i att leda i en hybrid verklighet.

Två saker som jag hör många chefer fundera över är: Hur vidmakthåller och utvecklar vi kulturen i företaget? Och hur odlar vi kreativiteten och innovationsförmågan? Cheferna upplever att både kulturen och innovationsförmågan tar stryk i ett alltför långtgående distansarbete.

Det positiva är att vi tvingas ställa de här frågorna på allvar. I vilka frågor och processer behöver vi ses fysiskt, och vilka situationer utvecklas bättre och blir mer effektiva i en digital kontext?

Precis som alltid i stora utvecklingsskeden svänger pendeln häftigt i början för att så småningom hitta sin balanspunkt. Pendeln gungar fortfarande och behöver nog göra så ännu en tid. Och det finns naturligtvis inte en ”one fits all”-lösning. Varje företag och verksamhet måste ställa sig de grundläggande frågorna för att hitta sin balanspunkt. Vi ska inte heller glömma att 65 procent av alla arbetsplatser i Sverige kräver fysisk närvaro på grund av verksamheten. Att leda i en hybrid verklighet tillhör vår samtid och framtid. Ledarna kommer självfallet att ge Sveriges chefer rätt verktyg för denna utmaning.

Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna

Krönikan är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 1, januari 2024.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.