Fler nyheter
Medlemsnyhet 12 maj 2021

Andreas Miller: Ingen brist på kompetenta kvinnor

Ledarnas lista över Framtidens kvinnliga ledare firar 15-årsjubileum. Jämställdheten går för långsamt framåt, men det beror definitivt inte på brist på kompetenta kvinnor.
Andreas Miller, Ledarnas förbundsordförande.

Hon var uthållig, strategisk och tålmodig. Så beskrivs Signe Bergman, en av de ledande i Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt, av journalisten Barbro Hedvall. Signe och hennes kvinnliga kolleger stred länge för rösträtten i början av 1900-talet. De skapade opinion, byggde nätverk, reste landet runt och gjorde namninsamlingar. Ett feministiskt lobbyistiskt pionjärarbete som ledde fram till att kvinnor fick rösta i Sverige för första gången 1921.

Hundra år senare 15-årsjubilerar Ledarnas FKL-lista, Framtidens kvinnliga ledare. Genom åren har vi lyft unga kvinnor som chefsförebilder i olika branscher. FKL:arna har inspirerat andra kvinnor att ta ett chefsjobb. FKL har skapat nätverk för unga kvinnor och livslång vänskap har uppstått. Chefer som hamnat på listan har många gånger gått vidare i sina karriärer till större uppdrag och brutit in på mansdominerade domäner.

Och under de här 15 åren har jämställdheten ökat i världen och på svensk arbetsmarknad, men det är ett arbete som är långt ifrån färdigt. Det visade inte minst metoo, hösten då vi såg bransch efter bransch vittna om sexuella trakasserier
under hashtaggar som #medvilkenrätt (jurister), #imaktenskorridorer (politiker) och #deadline (journalister). Vi kan se att coronapandemin på många håll i världen har blivit en backlash för jämställdheten. Ökningen av rekryteringen av kvinnor till högre chefstjänster har avstannat eller rör sig framåt med ”myrsteg i snigelfart”, för att citera Allbrights vd Amanda Lundeteg.

Årets FKL-lista visar återigen att det inte är brist på kompetenta kvinnor som förhindrar utvecklingen. Det är snarare ingrodda attityder och könsrollsmönster som behöver ifrågasättas och brytas. 100 år efter den kvinnliga rösträttens införande tror Ledarna precis som Signe Bergman att det är viktigt att vara uthållig, strategisk och ha tålamod. Visst, jämställdheten i Sverige går framåt men det går för långsamt och än finns mycket kvar att göra.

Andreas Miller
Förbundsordförande Ledarna

Texten är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 5, maj 2021.

  • Det här är Framtidens kvinnliga ledare. Möt vinnaren 2021 Helya Riazat, medgrundare och rektor för Järvaskolan, och alla de andra skarpa ledarna på årets lista.
  • Podd: Miller möter ledare med bland andra Amanda Lundeteg, vd Allbright, Suzan Hourieh Lindberg, vd The Social Few, och Maria Groop Russel, vd Dramaten.