Fler nyheter
Medlemsnyhet 21 januari 2020

Chefsintervju: Alla bränder måste inte släckas

Fokus på målet är ett av Cem Göcgörens tips till dig som chef. Men för att vara hålla i längden rankar han den egna träningen allra högst.
Cem Göcgören om vikten av träning. Foto: Martina Huber.

Erfarenhet och fysisk träning gör att du står pall. Efter 13 år som chef vet Cem Göcgören vad som är viktigt, han vågar vara strategisk och fokuserar på rätt saker.

– Jag sätter upp mål för min verksamhet som jag vet att jag kan hålla fast i, vad som än händer. Det är en viktig strategi, inte bara för att medarbetarna och verksamheten ska må bra, utan även för min egen hållbarhet. När det dyker upp detaljfrågor eller akuta ärenden kan jag alltid ställa mig frågan hur just denna brandhärd kopplar till det övergripande målet och vilka konsekvenser det får om vi inte prioriterar den, och det vägleder mig i mina beslut.

Cem Göcgören är utbildad officer, sektionschef i Försvarsmakten på Must och avdelningen för krypto- och it-säkerhet.

– När du är ny som chef tänker du nog inte så mycket på hur verksamheten ska se ut om tio år. Ofta hamnar du i ett konstant ”brandsläckningsmood”, blir väldigt operativ och kämpar för att hålla näsan ovanför ytan. Det är lätt att säga för mig som har jobbat länge, men det är klart att om du investerar tid i att tänka långsiktigt och sätta upp mål, kommer det att ge avkastning och allt blir enklare.

Att ha stöd från organisationen och chefer högre upp är en förutsättning för att kunna jobba målinriktat, påpekar Cem Göcgören.

– Som nytillträdd chef är det viktigt att exponera organisationen uppåt och peka på de brister som redan finns när du tar över. Klargör vilka delar du kan ta ansvar för med ditt chefskap och vad som faktiskt ligger utanför din kontroll.

Men det allra viktigaste för att hålla som chef är att satsa på sin egen hälsa.

– Om jag bara fick ge ett enda tips så är det att träna regelbundet. Du blir gladare, mer fokuserad och bättre på att hantera stress. Du orkar helt enkelt mer. För mig är det som dag och natt om jag jämför med de perioder när jag inte kunnat träna.

Cem Göcgörens tips om hur du håller som chef:

  • Träna. Inget är så bra för ork, hållbarhet och humör.
  • Sätt upp mål och håll fokus på det, vad som än händer.
  • Exponera din organisation uppåt. Klargör vilka delar du kan ta ansvar för och vad du inte kan kontrollera.

Cem Göcgören

Gör: Sektionschef inom Försvarsmakten.
Ålder: 49.
Familj: Sambo och fyra barn.
Bor: Sköndal.
Karriär: Utbildad på Officershögskolan, Marinens krigshögskola. Arbetat med säkerhetsfrågor på Regeringskansliet, efter det som civilanställd inom Försvarsmakten. Chef sedan 13 år.
Hobby: Träning, spelar med ett partyband. Spelar flera olika instrument.
Antal år i Ledarna: 4.

Texten är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 1, januari 2020.

Läs mer

Du behöver ha rätt förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb och hålla över tid som chef. Läs mer på våra sidor om Hållbara chefer.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem!