Fler nyheter
Medlemsnyhet 12 mars 2024

Chefsintervju: Bättre koll med digital pensionsprognos

Kolla pensionsläget i tid. Om inte annat för att slippa ångest. Det rådet ger Dennis Ropero, enhetschef på Stockholm vatten och avfall.
Dennis Ropero. Foto: Magnus Liam Karlsson.

– Det är väldigt lätt i dag att gå in och göra en prognos på minpension.se. Man kan klicka runt och se vad utfallet blir.

Nyss fyllda 40 siktar han på att gå i pension vid 65. Det är 25 år kvar och sedan fem år har han börjat intressera sig lite mer aktivt.

– Det är inte sent, men det är dags. Man vill ju ha en dräglig tillvaro när den dagen kommer.

Det är bra att planera i tid så att det inte blir en chock när pensionsdagen kommer, menar han. För då går det inte att påverka läget längre, mer än att kanske fortsätta jobba.

Dennis Ropero har jobbat sedan han var 18 och arbetsgivaren har kollektivavtal. Han är nöjd med den prognos han får på minpension.se. Han har också ett eget pensionssparande som det kanske är dags att intensifiera. Men det kan vara lika mycket värt att amortera på bolånen.

En konkret sak han och sambon satsat på är sommarhuset i Norrtälje. Drömmen är att flytta dit när de går i pension och sälja sin bostad.

– Jag köpte det inte för pensionens skull, men det ger oss en möjlighet när den dagen kommer. På sätt och vis är det ett sparande som vi samtidigt har glädje av. Fastigheter håller i värde.

Det viktigaste tycker Dennis Ropero är att skaffa sig koll på läget.

– Det är ändå ens eget ansvar. Och att inte veta… bara det bör ge en liten klump i magen. Det kan ju hända att du får veta att du inte behöver göra så mycket. Det kan om inte annat ta bort en del ångest.

Många väjer för pensionsfrågan för att den känns avlägsen och omöjlig att styra. Vad vill du säga till dem?

– Att du åtminstone kan styra över vad du väljer att känna till. Och det du vet i tid kan du påverka.

Dennis Ropero

Ålder: 40 år.
Familj: Sambo och tre barn.
Bor: Nacka.
Karriär i korthet: Började som butikssäljare i detaljhandeln år 2004, var bland annat säljare och ledare på Elgiganten i drygt 6 år. 2011 började han på Stockholm vatten och avfall som drifttekniker och har avancerat via VA-ingenjör till enhetschef sedan 2018.
Medlem i Ledarna: Sedan 2014.

Tre snabba tips om pension

  1. Sök information, till exempel på minpension.se.
  2. Ta hjälp av pensionsexperter.
  3. Sätt en vision för hur du vill ha det som pensionär.

Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 3, mars 2024.

Läs mer

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.