Fler nyheter
Medlemsnyhet 13 maj 2016

Chefsintervju: Jag är en samhällsentreprenör

Få saker utvecklar ett ledarskap så som lärarrollen. Det menar Parisa Liljestrand, i dag kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna kommun. Åren som ledare i klassrummet och som skolledare lärde henne hur relationsbygge ofta är avgörande när det handlar om att leda.

– Som lärare tränar du också på att vara tydlig med de förutsättningar som gäller och vilka värderingar verksamheten måste utgå från. Vi kanske inte tycker lika, men vi ska ändå kunna föra ett samtal på en bra nivå. Respektera dina medmänniskor trots olikheter.

Parisa Liljestrand brukar kalla sig för samhällsentreprenör och inte politiker.

– Det är ett sätt att komma bortom ideologier för att i stället kunna fatta de beslut som är bäst för medborgarna, säger hon.

Allra roligast är ledarskapet när hon känner att hon kan göra positiv skillnad i människors liv. Men politiskt arbete kräver också tuffa beslut.

– I tider av oro är det extra viktigt att våga och orka stå kvar som ledare, säger hon. Det är då ledarskapet behövs som bäst.

Parisa Liljestrands ledarskap präglas av prestigelöshet.

– Det är inte jag som bär min organisation, utan min organisation som bär mig. Förmåga till samarbete betyder allt!

Parisa Liljestrand

33 år, kommunstyrelsens ordförande, Vallentuna

Bor: Vallentuna. Karriär: Började som lärare på Ekebyskolan 2007 och blev snart biträdande rektor. Efter tre år som rektor på Vaxö skola blev Parisa 2015 politiker på heltid.
Så många rapporterar till Parisa Liljestrand: 15 direktrapporterande tjänstemän, 7 nämndeordföranden.

Parisa Liljestrand, tvåa på listan Framtidens kvinnliga ledare 2016

Ur juryns motivering:
”Hon drivs av en djupt rotad tro att engagemang, medmänsklighet och förnyelse är förutsättningarna för demokratiutveckling. Hennes ledarskap är kommunikativt, dynamiskt och ärligt.”

Mer om Framtidens kvinnliga ledare

Artikeln är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 5, maj 2016.