Fler nyheter
Medlemsnyhet 14 februari 2023

Chefsintervjun: Solidaritet styr mina egna lönekrav

Som chef är det viktigt att själv inte skrika efter mer i årets löneprocess. Det säger Aaron Kroon, hr-direktör på Blocket.
Aaron Kroon. Foto: Magnus Liam Karlsson.

Nej, det här året är inget som vanligt. Inte heller en löneförhandling, tycker Aaron Kroon, hr-direktör på Blocket och Schibsted Nordic Marketplaces, med 1 600 medarbetare under sig. Nu behöver man visa ansvar och hålla igen, även för egen del.

– För mig är det viktigt med solidaritet. Jag vill inte skrika efter mer när jag har ett stort medarbetarkollektiv som också kan göra det. Det gäller att vara en förebild om man är chef, mogen nog att förstå hur omvärlden påverkar lönebildningen.

Samtidigt kan inte lågkonjunkturen få ”kapa hela lönerörelsen”.

– Lönen ska fortfarande baseras på en rättvis bedömning av prestationen. Jag skulle inte råda någon att lägga sig platt.

Även om inte utfallet kan bli vad man vill ska man fortfarande få en god förståelse för hur chefen motiverar den lön som sätts. Transparens kan man kräva.

– Kravställande på chefer är väldigt viktigt i det här läget.

Aaron Kroon har varit på Schibsted i nio månader så det här blir hans första lönerevision i bolaget. Men han har varit på många bolag och erfarenheten är att förberedelserna för lönesamtalet ser väldigt olika ut.

– Jag förbereder mig hela året genom att inhämta feedback regelbundet. Jag har möte med min egen chef minst en gång i veckan om min prestation och leverans. Jag är också tydlig med vad jag vill, har inga problem att prata kronor och ören när det gäller lön.

Men i år blir det mindre kronor och ören. Vad är värt något i stället?

Hälsoförsäkringar och friskvårdsbidrag, tycker Aaron. Och flexibilitet i var och när jobbet ska utföras. Själv har han en överenskommelse om att arbeta på distans upp till 50 procent.

– Att kunna ha ett väl fungerande privatliv, trots att jag har en hög tjänst, är viktigt för mig. Det är också en ganska ofarlig sak att förhandla om eftersom det inte kostar något. Det handlar om förtroende.

Aaron Kroon tipsar: Så förbereder du ditt eget lönesamtal

  1. Ta reda på vad företaget ger för ersättningar förutom lön. Var påläst om hur företaget går ekonomiskt.
  2. Motivera och formulera argument för den lön du vill ha. Tänk på det som en anställningsintervju.
  3. Var modig. Det är uppfräschande att vara lite kaxig och visa på sin duktighet.

Aaron Kroon

Ålder: 44 år.
Bor: Sollentuna.
Familj: Man och två hundar.
Gör: Hr-direktör Schibsted Nordic Marketplaces.
Karriär i korthet: Chef första gången som 21-åring. Ingen akademisk utbildning utan har jobbat sig upp på många bolag; Vattenfall, Ica-gruppen, Teracom, Gjensidige, SOS Alarm, Keolis.
Medlem i Ledarna: Mer än tio år.

Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 2, februari 2023.

Mer om lön och Aaron Kroon

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.