Fler nyheter
Medlemsnyhet 14 januari 2019

Experten svarar: Hur hantera jobbångest efter semestern?

Ångest inför jobbstarten, trots att du egentligen gillar ditt arbete? Du är inte ensam. Ledarskapsutvecklare Anki Udd ger lugnande besked och tipsar om strategier.
Anki Udd, ledarskapsutvecklare hos Ledarna.

Fråga: Trots att jag verkligen gillar mitt jobb uppstår samma sak varje gång jag varit ledig. Jag drabbas av ordentlig ångest i slutet av ledigheten när det är dags att gå tillbaka till arbetet. Jag vill verkligen inte börja jobba igen och funderar mycket över vad som är meningsfullt och verklig livskvalitet. Efter att ha varit tillbaka på jobbet ett par veckor brukar det vanligtvis gå över och jag är inne i vardagsrutinen igen. Men den här övergångstiden är riktigt påfrestande. Varför händer det här gång på gång trots att jag oftast tycker att mitt jobb är roligt?

Svar: Det finns faktiskt ett namn för det du beskriver, nämligen efter-semestersyndromet. Detta betyder att du är långt ifrån ensam om att uppleva olust inför tanken att börja jobba igen. Forskare vid universitetet i Granada menar att det finns risk för att uppleva både psykiska och fysiska symtom när det är dags att återgå till sina vanliga rutiner. När vi är lediga och har mer tid för oss själva brukar vi också få mer utrymme än vanligt för reflektion. Så det är inte alls underligt att du funderar kring dessa frågor.

Ett tips till dig är att försöka mjukstarta den första tiden efter ledigheten. Kanske skulle du kunna börja mitt i veckan i stället för på en måndag? Undvik gärna långa arbetsdagar den första tiden och planera in något som ger dig energi på din lediga tid.

Det är inte ovanligt att vi ändrar våra sömnrutiner när vi är lediga. Därför är det viktigt att redan i slutet av semestern börja återgå till dina vanliga tider för när du brukar lägga dig och gå upp på morgonen. Trötthet till följd av för lite sömn gör ofta upplevelsen av att börja jobba igen ännu sämre.

Fundera också över om du kan identifiera något specifikt i ditt jobb som gör att du känner så här efter varje ledighet. Hittar du en viss situation el­ler uppgift, kanske det också är något du kan förändra i din arbetssituation.

Texten är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 8, augusti 2018.

Behöver du någon att prata med? Som medlem ringer du helt anonymt till Ledarnas samtalsstöd.