Fler nyheter
Medlemsnyhet 7 november 2019

Experten svarar: Hur kommer min pension betalas ut?

Hur funkar det när pensionen ska betalas ut efter ett helt arbetsliv hos olika arbetsgivare inom olika branscher och avtalsområden? Antonio Ropero, branschavtalsansvarig på Ledarna, svarar.
Antonio Ropero, branschavtalsansvarig.

Fråga: Jag tänker gå i pension vid 65 år. Jag har arbetat hos olika arbetsgivare sedan jag var 28 år, hos privata, statliga och kommunala. Jag förstår att den tjänstepension jag tjänat in styrs av olika avtalsvillkor. Min ena fundering är om tjänstepensionen betalas ut samlat från ett och samma håll? Min andra fundering är om jag kan ångra mig när jag börjat ta ut pensionen i det fall jag kanske vill börja arbeta igen, heltid eller deltid?

Svar: Din tjänstepension kommer att betalas ut från olika håll, vid byte av anställning finns förmånerna kvar hos de olika pensionsförvaltarna. Om du är osäker på var du har dina olika intjänade tjänstepensioner föreslår jag att du loggar in på tjänsten minpension.se. Där kan du se var din tjänstepension kommer ifrån och där redovisas även den allmänna pensionen.

Svaret på din andra fråga är att om du börjat ta ut tjänstepension går den inte att stoppa. Du kan däremot skjuta upp uttaget helt eller delvis.

För den allmänna pensionen, som betalas från Pensionsmyndigheten, gäller andra villkor. Den kan du välja att stoppa efter att du påbörjat utbetalning och du kan också minska uttaget om du inte vill stoppa utbetalningen helt. När du är inloggad på minpension.se kan du använda och simulera olika modeller av uttag. Min pension har tagit fram ett prognosverktyg en god uppskattning av hur stor din pension blir. Här kan se vad som händer om du anger olika tidpunkter för uttag av din intjänade pension.

Mer information om detta finner du hos pensionsmyndigheten.se och, beroende på var du arbetat:

  • Har du arbetat i kommunal sektor hittar du information om din tjänstepenion hos KPA eller Skandia.
  • Har du arbetat inom staten eller i statliga bolag är det SPV som administrerar din tjänstepension.
  • Tjänstemän med kollektivavtalad tjänstepension kan läsa mer hos Alecta.
  • Collectum är valcentralen för ITP.

Läs mer på våra sidor om Pension.

Texten är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 11, november 2019.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem!