Fler nyheter
Medlemsnyhet 16 maj 2018

Framtidens kvinnliga ledare 2018: Jag tar extrema risker

Serieentreprenör, inspiratör, förebild och visionär. Det är några av epiteten som gör Ishtar Touailat till vinnare av utmärkelsen Framtidens kvinnliga ledare 2018.
Ishtar Touailat tar beslut på dagen. Foto: Karina Ljungdahl.

Ishtar Touailat är 32 år och hennes formella titel är Head of Innovation Incubation, Tieto Data-Driven Business.

När Ishtar ser någonting som inte fungerar nöjer hon sig inte med ett konstaterande, hon löser problemet.

– Den kritiska faktorn när det handlar om ledarskap i innovativa organisationer är att vara snabb och våga ta beslut på dagen. Det är bara att göra. Så länge du är schysst och respektfull så kör på.

I dag arbetar hon som innovationschef på Tieto där hon också driver en AI-­ och datainkubator. Här leder hon utveckling inom AI och andra transformativa tekno­logier. Men i bagaget har hon mängder med projekt och startup­projekt, de flesta kretsar kring att stötta och skapa utrymme för kvinnor med bra idéer och entreprenörsanda i techbranschen och forskningsvärlden.

– Många av de projekt jag åtagit mig har varit omöjliga uppdrag, men jag drivs av oerhört starka visioner om jämställdhet och att göra saker bättre. Jag tror att det är min självtillit som får andra att tro på det lika mycket som jag.

Ishtar Touailat har lärt sig lyssna på sin intuition. Hon fick växa upp snabbt, ta hand om sig själv från unga år och flyttade hemifrån tidigt.

– I dag är min intuition kristallklar. Jag är extremt riskbenägen och många skulle nog kalla mig galen, men det har ju funkat hittills. Jag lyssnar inåt och har en ständig inre dialog.

En stark drivkraft är att få män­niskor att utveckla sin fulla potential. Det är en förmåga hon också hänför till sin bakgrund.

– Jag har befunnit mig i så många olika miljöer, från betongförort till fina salonger. Det har lärt mig att bli väldigt observant på andra och att försöka förstå vad människor verkligen vill ha sagt i stället för att bara utgå ifrån mina egna förutfattade meningar. Jag lär mig ingen­ting om andra om jag inte lyssnar.

Människor som arbetar med henne vittnar om hennes unika förmåga att driva innovation och skapa förändring. Vad är hemligheten?

– Visualisera, kommunicera och skapa struktur för att andra ska våga experi­mentera. Och ta bort hierarkier. Då kan man göra som jag gör och sätta trainees på tunga innovationsprojekt. De kan ju ”golvet” bättre än cheferna som mest pratar strategi. Plötsligt blir de chefer över sina chefer och det gör dem livrädda, men de växer så oerhört mycket. Inno­vation ska vara en del av den dagliga verksamheten.

Ishtar Touailat

Bor: Lägenhet i Stockholm.
Karriär: Kandidatexamen i sociologi. Sju år som säljare, ett flertal sälj- och ledarskapsutbildningar. Grundare av flera företag. Marketing-, training- and innovation manager vid SU Innovation AB, business coach, Innovationskontoret, Stockholms universitet. Grundare av Studentkompetens, acceleratorn Women in Business, Startup Boot Camp och även Europas största entreprenörskurs Starta eget vid Stockholms universitet. Grundare av Starta eget-dagen. På Tieto sedan 2017.
Så många rapporterar till Ishtar: 50–100 personer beroende på i vilka faser projekt befinner sig.

Texten är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 5, maj 2018.

Framtidens kvinnliga ledare