Fler nyheter
Medlemsnyhet 7 december 2022

Från årsskiftet gäller inkomstförsäkringen till 66 år

Nu höjs slutåldern för inkomstförsäkringen. Från 1 januari 2023 gäller inkomstförsäkringen, som ingår i medlemskapet, tills du fyller 66 år.

När du är medlem i Ledarna ingår en inkomstförsäkring som försäkrar din inkomst om du skulle bli ofrivilligt arbetslös. Från årsskiftet förlängs slutåldern för inkomstförsäkringen från 65 till 66 år. Förändringen berör dig som är född 1958 eller senare. Du behöver inte göra något, förlängningen sker automatiskt.

Förlängningen gäller både basförsäkringen, som ingår i medlemskapet, och de eventuella tilläggsförsäkringar du kan ha tecknat för att försäkra längre tid eller högre lön.

Bakgrunden till den höjda slutåldern i inkomstförsäkringen är att riksdagen har fattat beslut om att förlänga slutåldern för ersättning från a-kassan från 65 år till 66 år från 1 januari 2023. Även tiden för medlemskap i en a-kassa förlängs från 65 år till 66 år från samma tidpunkt.

Detta ingår i riksdagens beslut om att höja de pensionsrelaterade åldersgränserna i pensionssystemet och i angränsande trygghetssystem där arbetslöshetsförsäkringen ingår.

Läs mer