Funktionellt cv visar vem du är
Tobias Härnström är förhandlare och karriärrådgivare på Ledarna. En karriärplanering du har nytta av är inget du slarvar igenom och det är bra att ha någon att bolla med. På webben har Ledarna också utvecklat en femstegstjänst.
Den första frågan är, menar Tobias Härnström: Vad är roligt, vad engagerar mig? Den andra är: Vad är jag bra på, vilka egenskaper har jag? Vilken typ av ledare är jag?
– De chefer som ringer oss behöver också fråga sig: Vill jag fortsätta vara chef? Det kan kräva reflektion innan du har det svaret, säger han.
– Sedan börjar man tratta ner det till konkreta möjligheter. Det kan ta tid.
Linkedin är ett bra verktyg både för att hålla koll på vad som finns i det område man vill satsa på och marknadsföra sig själv på den arenan.
Nu gäller det att bygga sitt cv. Kronologiska cv:n är vanligast men du bör även prova att skriva ett funktionellt cv, som lägger vikten på dina egenskaper. Det kan vara mer användbart om du till exempel vill byta bransch. Då måste du beskriva dina egenskaper och erfarenheter i termer så att den nya arbetsgivaren förstår hur de matchar jobbet.
– Tänk på ”huret”. Hur matchar mina egenskaper det arbetsgivaren söker? Och hur bevisar jag mina prestationer? Kan jag visa det i siffror eller i situationer där mitt ledarskap kommit fram? Linkedin är ditt skyltfönster.
Fällan man inte ska falla i är att slarva med grundfrågorna och gå direkt på jobbsökandet. Den kartläggningen har man nytta av i fler sammanhang; lönesamtal till exempel, menar han.
– De visar vilka kunskapsluckor man behöver fylla för att komma dit man vill. Eller bara vara anställningsbar. Idag kommer och försvinner företag och positioner snabbare än förr. Är du förberedd har du kortare startsträcka när det blir skarpt läge att söka dig vidare.
- Planera din karriär: Karriär och lediga jobb
- Cv-mallar för chefsjobb
Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 1, januari 2023.
Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.