Fler nyheter
Medlemsnyhet 20 maj 2019

Hudda Abukar: Att dela med mig ger energi

Hudda Abukar driver flera olika verksam­heter vid sidan av sitt bolag Vård 24 teamet, alla med det gemensamt att de bidrar till att skapa förbättring i människors liv. För henne betyder ledarskap att göra impact. Detta har placerat Hudda på andra plats på listan Framtidens kvinnliga ledare 2019.
Hudda Abukar, Vård 24 teamet, tvåa på listan Framtidens kvinnliga ledare 2019. Foto: Karina Ljungdahl.

Det var en önskan att vara med och påverka som ledde henne in på entreprenörsbanan.

– Under många år arbetade jag med barn- och asylfrågor på Migrationsverket. Men när jag hamnade på en nivå där jag inte längre kunde utvecklas, och inte vara med och påverka i den utsträckning jag ville, så kände jag att det var dags att starta eget.

Hudda Akubar kom till Sverige från Somalia som tonåring. Redan de första åren här drog hon igång ett projekt för att samla in pengar till familjer som drabbats av torkan i Somalia.

– Jag såg inga andra kvinnor med min bakgrund i ledande positioner som jag kunde relatera till. Det fick mig att vilja bli den förebild jag själv inte hade.

Hon föreläser och utbildar inom LSS, har nyligen lanserat en sajt för att underlätta valet av förskola, investerar i lokala entreprenörer i Afrika.

– Jag har en massa kunskap och erfarenheter och det ger mig en enorm energi att dela med mig av dessa. Det betyder allt för mig att kunna hjälpa andra.

Hudda Abukars ledarskapsstil utgår från enkelhet och tydlighet.

– De flesta människor har i grunden ungefär samma behov; trygghet, variation, bekräftelse, gemenskap, utveckling och en känsla av att man är med och bidrar. Jag jobbar utifrån dessa behov och försöker anpassa mitt bemötande till varje individ. Framför allt jobbar jag med impactdrivet ledarskap. Bryr du dig om andra kommer mångfald och inkludering automatiskt.

Hudda Abukar

Gör: Vd och grundare, Vård 24 teamet.
Ålder: 32.
Bor: Sollentuna.
Familj: Make och två barn.
Karriär i korthet: Sociolog, påbörjat magister i ledarskap, mångårig erfarenhet av asyl- och migrationsfrågor. Grundare av sajten Väljförskola.se.
Så många rapporterar till Hudda: Två mellanchefer.

Hudda placerar sig på andraplats på Framtidens kvinnliga ledare 2019. Ur juryns motivering:

”Vård 24 teamet är mer än en integrationsmotor. Under ytan bubblar en vulkan av samhällsengagemang och en omsorg om dem som är allra svagast. Bolaget har under kort tid vuxit sig starkt både ekonomiskt och som en samhällsaktör, utan att Hudda Abukar tummat på medarbetarnas sammanhållning och tillit.”

Det här är Framtidens kvinnliga ledare. Läs om vinnaren och alla andra grymma ledare på listan.