Maria Wetterstrand om delat ledarskap: Prestigelöshet är viktigast
Maria Wetterstrand och Peter Eriksson valdes till språkrör på Miljöpartiets turbulenta kongress 2002. De valde inte varandra. Ändå arbetade de tillsammans i nio år, maxtiden enligt partiets stadgar, och många ser dem som partiets mest framgångsrika språkrörsduo.
– Prestigelöshet mellan varandra, det är allra, allra viktigast. Det gäller att kunna ge och ta, säger Maria Wetterstrand i dag.
En annan viktig sak är att ge varandra utrymme i hjärtefrågor och de arbetsuppgifter man gillar mest. Det underlättar också att hitta en bra beslutsordning:
– Vi körde så att den som svarar medierna först, det svaret gäller. Ibland ringde de oss båda utan att vi sett att den andra svarat, men på nio år svarade vi olika bara två gånger.
Det visar hur hjälpsamt det är att ha en bra gemensam grund, i deras fall partiprogrammet.
– Och de bråk man måste ta sinsemellan tar man i en väldigt liten grupp.
Även strider i organisationen behöver ni dela, påpekar hon. I deras fall tog Peter fler strider än Maria, men hon tog den svåra fajten för att miljöpartiet inte längre skulle kräva ett utträde ur EU.
– Är ni två personer har ni också dubbelt så mycket förtroendekapital att ta av när det måste fattas impopulära beslut. Dessutom kan man faktiskt vara på två ställen samtidigt, vilket är väldigt bra i en valrörelse.
Maria och Peter kände inte varandra när de tillträdde, men på första middagen hade de fördelat alla uppgifter i valrörelsen innan maten kom in.
– Personkemi bör inte spela så stor roll. Vuxna människor ska kunna ta de roller de fått. Men det är klart att det spelar roll om man gillar sina arbetskamrater eller inte.
Mer om delat ledarskap
Chefsintervju: Delat ledarskap blir dubbelt upp av hjärta och hjärna
Delat ledarskap kräver gemensam värdegrund
Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 4, april 2025. Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.