Fler nyheter
Medlemsnyhet 18 mars 2019

Pension: Se upp för fallgropar när du byter jobb

Hur kommer min ekonomi att se ut när jag går i pension? För chefer, som ofta har lite högre lön, är det extra viktigt att hålla koll på fallgroparna. Vad händer till exempel med din pension om du byter bransch eller sektor?
Cecilia Curtelius Larsson är pensions- och försäkringsexpert på Offentliganställdas Förhandlingsråd.

Cecilia Curtelius Larsson är pensions- och försäkringsexpert på Offentliganställdas Förhandlingsråd. Hon förklarar vad du bör tänka på om du bestämmer dig för att gå vidare i karriären.

– Om du byter från offentlig till privat sektor ska du ta reda på vad som gäller hos den nya arbetsgivaren. Finns kollektivavtal? Om kollektivavtal saknas bör du undersöka om det överhuvudtaget finns tjänstepension och försäkringspaket.

Som offentliganställd i kommun, landsting eller stat har du alltid kollektivavtal som ger dig både tjänstepension och försäkring. Finns inte kollektivavtal hos den nya arbetsgivaren är det inte säkert att du har en tjänstepension.

– Får du inte tjänstepension och försäkringar tycker jag att det är läge att överväga om du överhuvudtaget ska ta jobbet, säger Cecilia Curtelius Larsson.

Det finns två typer av tjänstepensioner. Premiebestämd och förmånsbestämd pension. I den första avsätts en premie till en pensionsförsäkring. Hur mycket pengar som sätts in samt avkastningen avgör hur mycket du får i pension. Den förmånsbestämda pensionen beror på hur mycket du har i lön i slutet av arbetslivet och hur många år du har haft samma pensionsavtal.

Det finns olika avtal inom både offentlig och privat sektor. Vissa innehåller både premiebestämd och förmånsbestämd pension. Som regel får äldre generationer större del av pensionen som förmånsbestämd medan yngre har enbart premiebestämd. Var åldersgränsen går ser olika ut i olika avtal.

– Man måste fundera på vad man har i dag och vad man får hos den nya arbetsgivaren. Har du ett helt premiebestämt avtal i dag är det ingen större fara att byta bransch och pensionsavtal eftersom du behåller den pott pengar som satts av till dig. Om du har en förmånsbestämd pension och går till en premiebestämd, och är äldre, hinner inte pengarna ge avkastning upp till samma nivå, då det är kortare tid till pensionen.

En rekommendation från Cecilia Curtelius Larsson är att vända sig till sin nuvarande arbetsgivare och be om en prognos för hur pensionen blir om man jobbar kvar och att även be om en prognos från den nya arbetsgivaren. Det är svårt att göra helt tillförlitliga prognoser, men de kan ge viss fingervisning.

– Är prognosen sämre hos den nya arbetsgivaren kan du försöka förhandla till dig en extra pensionspremie för att täcka mellanskillnaden. Förhoppningsvis är arbetsgivaren angelägen om rekryteringen och då är chanserna goda.

– Tänk på att den här tilläggspremien inte bara ska gälla ett år utan under hela din anställning och det är bra om extrapremien förvaltas inom kollektivavtalet, eftersom du då kommer åt de låga avgifterna som finns där.

Checklista när du ska byta jobb:

  • Finns tjänstepension och försäkrings­paket och kollektivavtal?
  • Har du förmånsbestämd eller helt premiebestämd pension i dag?
  • Vad är det för tjänstepension och försäkringspaket hos den nya arbetsgivaren?
  • Finns det möjlighet att förhandla om tilläggspremie hos nya arbetsgivaren om det kan bli en pensionsförlust?
  • Logga in på minpension.se för att se hur din pension ser ut idag.

Läs mer på vår sida om pension.

Texten är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 3, mars 2019.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem!