Personlighet skiljer mer än funktion
Petri Kajonius är forskare i personlighetsmätningar vid Lunds universitet. Enligt honom är vi alla människor extremt komplexa oavsett om det syns på oss eller inte.
– När det gäller chefer är det extra viktigt att tänka på eftersom det får stora effekter på hur vi fungerar och sköter våra arbeten, säger han.
Petri Kajonius forskar på personlighet enligt Big five-teorin (femfaktor-teorin), som etablerades på Oregon Research Institute på 1990-talet. Han anser att den är ”en blind fläck i nästan alla rekryteringsprocesser”.
– Om man tar hänsyn till den så kan man förekomma många dispyter i organisationen.
Ju mer vi är medvetna om och accepterar våra olikheter, desto bättre fungerar människors samarbete, menar han. Det kan finnas mycket större olikheter mellan två personer helt utan funktionsnedsättningar med olika personligheter än mellan en av dem och en blind person med samma personlighetsprofil. Eller åtminstone olikheter som skapar större problem. För det är egentligen vår tålighet inför olikheter som är det avgörande.
– För en del är det ett problem bara att chefen är en ny person, för andra blir det aldrig ett problem.
Det viktigaste är ändå att chefen kan sina saker som chef:
– Om du visar dig kompetent får du respekt. Människor blir väldigt trygga av kompetens. Då spelar det ingen roll hur du ser ut.
Öppenhet är också viktigt:
– Människor brukar få respekt när de vågar vara öppna med att de inte kan allt.
Om du delegerar saker du har svårare för visar du att du har koll både på din egen och på din medarbetares förmåga.
Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 12, december 2023.
Läs mer
Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.