Fler nyheter
Medlemsnyhet 16 april 2018

Så tjänar du på löneväxling

Vill du spara lite extra till pensionen kan det vara en idé att löneväxla. Men innan du bestämmer dig, se upp med fallgroparna.
Erica Ropero tipsar om vad du ska tänka på när du överväger löneväxling.

Erica Ropero är pen­sionsexpert på Ledarna. Hon berättar hur löneväxlingen fungerar.

– Löneväxling innebär att du avstår en del av din bruttolön för en annan förmån, exempelvis extra pensionsavsättningar, genom en överenskommelse med din arbetsgivare. Det kan löna sig på sikt.

Vitsen med löneväxling till pension är att du kan sätta av lite mer till pensionen.

– Den särskilda löneskatten som arbetsgivaren betalar för din pension är nämligen omkring fem procent lägre än arbetsgivaravgiften och mellanskillnaden skulle då kunna tillfalla dig, då det blir kostnadsneutralt för din arbetsgivare, förklarar Erica Ropero.

Men det finns en del saker du ska se upp med så att du inte förlorar på löneväxlingen.

– För att inte din allmänna pension och dina socialför­säkringsförmåner ska bli lägre måste du tjäna över 8,07 inkomstbasbelopp efter löneväxlingen. I år motsvarar det en månadslön på 42 031 kronor, men summan för­ändras från år till år och många gånger är det du själv som måste hålla reda på det.

Kolla också var pengarna placeras. Erica Ropero på­pekar att låga avgifter är en viktig faktor för den slutliga pensionen. Om du placerar pengarna i din kollektivav­talade tjänstepension får du tillgång till låga avgifter som är framförhandlade av arbets­marknadens parter.

– Och sist men inte minst, säger Erica Ropero, se till att skriva in i avtalet med din arbetsgivare att det är din lön före löneväxlingen som ska ligga till grund för din tjänstepension för att du inte ska förlora på detta.

Texten är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 3, mars 2018.

Läs mer om löneväxling