Sociala medier – en cyberrisk
Petter Fahlström är operativ chef på cybersäkerhetsföretaget Truesec Detect. Enligt honom är risken för att dela företagets uppgifter via Facebook och andra sociala medie-appar (som nyligen skett med Apoteket till exempel) inte den primära risken med sociala medier. Det är att aktörer kartlägger medarbetares intressen, livssituation och rörelser.
– En organisation som har tillgång till den datan har en bra grund för rekrytering, säger han och menar spionuppdrag av olika slag.
– Spelmissbruk, till exempel, är den största risken.
De breda försöken att få folk att klicka på länkar har övergått i spjutspetsmetoder. Via Facebook- och Linkedin-notiser ser cyberskurkarna vilka som är värda att lura och hur man bäst gör det. Kanske får du beröm för en föreläsning du haft, och erbjuds i samma mejl tillgång till en studie eller en affärsmöjlighet. Via en länk.
Är chefer själva utsatta för dessa försök?
– Absolut! Det är minst lika viktigt för chefer att vara försiktiga. Ju mer uppenbart det är att du kontrollerar ekonomi eller viktig information, desto större risk löper du.
Att välja bort eller vägra sina anställda sociala medier ser han som omöjligt.
– Jag delar familjebilder själv. Alla gör det, det är så vi umgås 2023. Men vi bör veta om den ökade risken. Vi är naiva, och bedragare är duktiga på att luras, det är deras kärnverksamhet.
Skyddet består av digitala cybersäkerhetsstöd, men framför allt av ett nära och gott ledarskap.
– Att känna sina medarbetare, veta om de är nöjda. I dag kan missnöjda medarbetare orsaka stora skador snabbt och anonymt. Vem som drabbas beror på verksamhetens art och personens roll, men dåligt ledarskap har blivit en större risk än tidigare.
Att chefen har förutsättningar att utöva ett nära ledarskap har blivit en cybersäkerhetsfråga, vilket hos allt fler även är en verksamhetsfråga.
Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 6-7, juni/juli 2023.
Läs mer
Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.