Fler nyheter
Medlemsnyhet 22 maj 2025

Tove Jarl: Jag vill få andra att blomma

Hon leder med mottot ”tydlighet skapar fart”, hon är grym på danska och har tagit en examen i nordiska språk vid sidan av sin master i nationalekonomi. Tove Jarl är vd på Ung företagsamhet och återfinns på tredje plats på listan Framtidens kvinnliga ledare 2025.
Tove Jarl.

Att se unga människor våga tro på sina idéer, ta plats och bara köra ger henne energi. Det är en egenskap som passar utmärkt för vd:n på Ung företagsamhet.

– Jag har världens bästa jobb. Att bygga team och att se unga människor tro på sina idéer och ta plats, det finns något kraftfullt i det. Jag är med när människor förändrar världen, säger Tove Jarl.

Toves ledarskap bygger på att få andra att blomma och driva organisationer framåt.

Det är bättre att ta snabba beslut och sen ändra sig, man ska kunna misslyckas utan att det är farligt, menar hon. Och fart är något som utmärker Toves karriär; redan som 26-åring blev hon chef för Svenskt Näringslivs opinionsanalys. Några få år senare grundade hon och axlade rollen som vd för Axiom Insight, en insikts- och analysbyrå.

– Jag gillar snabba processer. Någon sa till mig en gång att ”tydlighet ger fart” och det stämmer verkligen. När man lindar in saker, eller minskar ner betydelsen av det man vill säga för att till exempel inte skapa dålig stämning, hämmar det farten i projektet. När man är tydlig går allt oftast lite snabbare.

Finns det ett beslut du tagit i din karriär som har varit avgörande för var du är idag?

– Ja, modet att starta Axiom tillsammans med Lars Göran Johansson, som då var vice vd på Svenskt Näringsliv. LG var en stor förebild för mig. Han trodde på mig, och är den som har haft störst påverkan på mig och den jag är idag. Jag förstår inte ens att jag vågade starta ett bolag med honom, jag var ju relativt ung och han var en legend inom det svenska näringslivet. Men jag är så tacksam för de insikter jag fick kring hur det är att driva företag. Det har jag med mig nu när jag ska sporra och pusha ungdomar att satsa på sina idéer.

Mod är också en egenskap som används för att beskriva Tove:

– Tove är modig, hon gör allting rakt upp och ner. Hon söker inte konflikt, men hon står upp för saker. Skarpt analytisk och mycket smart. Dessutom är hon väldigt tydlig i sitt personliga ledarskap, säger Carola Lemne, styrelseordförande för Ung företagsamhet.

Tove, har du någon förebild som inspirerat dig?

– Jag har haft många bra förebilder genom karriären, men en stor är Amalia Eriksson från Gränna, som startade det första polkagrisbageriet. Hon var en häftig person och entreprenör som bröt mark för kvinnligt företagande i en tid när kvinnor egentligen inte fick starta företag.

Vilken ledarskapsregel tycker du att vi borde bryta oftare?

– Att ledaren alltid ska vara frontfiguren. Jag gillar att lyfta fram experterna och trotjänarna. Organisationen vinner på att fler får synas, att det finns fler att relatera till.

Om du skrev en ledarskapsbok – vad skulle den heta?

– Tålamod, tempo och glädje – så leder du effektivt.

Toves tre tips till unga kvinnor som vill bli ledare

  1. Var yvig och visa engagemang, det är aldrig en dålig idé.
  2. Ta risker, våga satsa – vad är det värsta som kan hända?
  3. Omge dig med människor som tycker annorlunda än du, befinner sig i en annan ålder, har en annan etnicitet och så vidare. Samhället vinner på det.

Namn: Tove Jarl
Titel: Vd, Ung företagsamhet
Ålder: 35 år
Aktuell som: Nummer tre på listan Framtidens kvinnliga ledare 2025

Juryns motivering

En samhällsförändrare som bygger broar och öppnar dörrar för de som behöver det allra mest. Årets tredjepristagare utmanar strukturer och skapar möjligheter för unga. Hon uppmuntrar fler unga att bli ledare, ta risker och att omge sig med människor som tycker annorlunda än de själva.

Om Framtidens kvinnliga ledare

Med Framtidens kvinnliga ledare vill vi ändra på bilden av ledarskap som en manlig arena. Genom att lyfta fram goda exempel och inspiratörer – moderna ledare, helt enkelt – som också är unga och kvinnor, vänder vi upp och ner på förlegade föreställningar om vem som får vara chef.

Gemensamt för dessa kvinnor är att de gör skillnad och visar på värdet av ett bra ledarskap. Läs mer: Framtidens kvinnliga ledare.