Fler nyheter
Nyhet 17 november 2023

5 tips till chefen för en trevlig julfest

Julen står för dörren och med den kanske jobbets julbord eller julfest? Som chef är det bra att tänka till före och vi ger dig här fem konkreta tips.
Tänk efter före, så blir julfesten trevlig för alla.

Julen är snart här, och julfesterna och julborden är i full gång. För Sveriges chefer är det bråda tider på mer än ett sätt, då ansvaret för att alla trivs på jultillställningarna vilar på just cheferna. 

Många historier om till exempel sexuella trakasserier och andra oönskade och kränkande beteenden kommer från jobbfester. Fler och fler förordar också vita jular, av flera olika skäl. Så en fråga som kan vara bra att börja med är: Ska nubben ens finnas på jobbets julfest?

5 tips att tänka på inför julfesten

  • Titta igenom vad som står i företagets alkohol- och drogpolicy. Om det inte finns någon, kan du alltid föreslå att ni tar fram en policy gemensamt på arbetsplatsen eller i vart fall diskuterar ett gemensamt förhållningssätt kring frågan. Gå igenom policyn med medarbetarna.
  • Prata även om er uppförandekod – finns ingen rekommenderar vi att ni tar fram även en sådan.
  • Redogör för vad du förväntar dig av dina medarbetare dagen efter julfesten. Är det exempelvis ok att komma till jobbet lite senare än vanligt?
  • Det måste vara okej att tacka nej till alkohol utan att behöva förklara varför. Se till att det finns goda alkoholfria alternativ. Den medarbetare som väljer att avstå från alkohol ska varken behöva känna sig ifrågasatt eller åsidosatt.
  • Tänk på att du som chef är en förebild för dina anställda!

Kom också ihåg att du som chef även är medarbetare. Säkra att du har din chefs stöd och samsyn kring vad som gäller.

Sexuella trakasserier

Uppsluppna sammanhang där alkohol konsumeras ökar tyvärr också risken för oönskade inviter och beteenden. Sexuella trakasserier är en form av diskriminering som kan vara verbal eller fysisk. Kommentarer, ovälkomna komplimanger, anspelningar och att någon tafsar är exempel på sexuella trakasserier.

Se till att arbeta förebyggande, och inte bara i jultider. På vår sida Sexuella trakasserier läser du mer om hur du jobbar långsiktigt för att förebygga sexuella trakasserier, trakasserier och diskriminering.