Fler nyheter
Nyhet 14 maj 2018

Chef! Din nya medarbetare googlar dig

Trenden är tydlig: Det blir allt vanligare att söka på nätet efter fakta om sin blivande chef. Under 2012 sökte 9 procent på Linkedin efter information om sin potentiellt nya överordnade chef, fem år senare var siffran 31 procent.
Inte bara chefen som googlar den nya medarbetaren. Även kandidaten kollar upp sin blivande chef.

Numera är det alltså inte bara rekryterande organisation som söker information om den nya medarbetaren. Det här visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Ledarna.

I en intervju med Svd kommenterar Henrik Carlbark undersökningen. Han är vd på Valida, ett företag som arbetar med bakgrundskontroller. Henrik Carlbark menar att det är lika viktigt för en medarbetare som för chefen att kontrollera vem hen ska arbeta med. Däremot vill han varna för att lägga för mycket tid på sociala medier i sökandet efter fakta om den andre. Sociala medier är inte alltid en pålitlig informationskälla.

Relativt få chefer har digitalt cv

Novusundersökningen visar också att bara hälften av cheferna har ett digitalt cv. Den siffran har varit stabil de senaste åren. När Ledarnas mätningar började år 2011 låg andelen på låga 16 procent.

Mer om rekrytering och att söka jobb

Fakta om undersökningen

Målgrupp för undersökningen är chefer med personalansvar. Undersökningen har genomförts med webbintervjuer i Ledarnas chefspanel under perioden 28 november – 12 december 2017. Totalt genomfördes 1 170 intervjuer varav 1 048 respondenter tillhörde målgruppen och fortsatte i undersökningen. Deltagarfrekvensen uppgick till 51 procent.