Därför är spelmissbruk en chefsfråga
I januari 2019 trädde en ny spellag i kraft. Den medför att den svenska spelmarknaden öppnas upp för bolag med behöriga licenser. Samtidigt förstärks Lotteriinspektionens verksamhet, marknadsföringen regleras och nya insatser sätts in mot spelmissbruk.
Enligt Folkhälsomyndigheten har cirka två procent av Sveriges vuxna spelproblem. Men är det ett chefsproblem när medarbetare är spelberoende?
– Vi vet inte vilka effekter den nya lagstiftningen kommer att få. Det är svårt att sia om det blir fler eller färre spelberoende. Vad som är helt säkert är att spelberoendet hamnar på chefens bord när det påverkar medarbetarens vardag på jobbet, säger Lotta Almgren, chefsrådgivare på Ledarna.
Idag är spelberoende klassat som en sjukdom, likt andra former av missbruk som exempelvis drog- och alkoholmissbruk. Att det är sjukdomsklassat innebär ett förstärkt anställningsskydd och krav på arbetsgivaren att ansvara för rehabilitering.
Ledarna följer utvecklingen och anordnar ett seminarium på temat den 3 juni.
Redan nu kan du läsa om Missbruk på arbetsplatsen och lyssna på podden Hantera missbruk.
Hantera missbruk
En podd om hur du hanterar missbruk på arbetsplatsen genom samtal – och får mod att ta tag i misstänkt missbruksproblematik. Du får också tips om hur du undviker felaktig hantering ur ett arbetsrättsligt och etiskt perspektiv. Med Lotta Almgren, chefsrådgivare på Ledarna.