Fler nyheter
Nyhet 14 september 2023

Medarbetare måste uppleva hållbarhetsmål som relevanta

Hallå där Lotta Giesenfeld Boman, vd och ägare av Sigtunahöjden, och en av årets finalister till priset Hållbart ledarskap 2023: Vilka råd ger du till en ledningsgrupp som behöver tydliggöra vad som förväntas av chefer i hållbarhetsarbetet?
Lotta Giesenfeld Boman.

– Om man har ägardirektiv som inkluderar de globala målen får organisationen en tydlig riktning för hur hållbarhet involveras. Det vägleder ansvariga ledare att kunna prioritera och välja ut de mål som är relevanta för verksamheten. På Sigtunahöjden har vi valt ut sju av de globala målen, varav tre är prioriterade. De delas upp i primära och sekundära mål, säger Lotta Giesenfeld Boman.

– Verksamheten sätter upp en handlingsplan för respektive delmål. Det är extra viktigt att dessa är lätta att ta till sig, kan mätas och utvärderas. Målen måste kännas relevanta för dig både som anställd och individ. I den bästa av världar tar vi det här med oss i det privata livet och tillsammans driver vi på en hållbar utveckling.

Film: Så jobbar Lotta Giesenfeld Boman och Sigtunahöjden

Chefer och hållbarhet

Chefer och ledare är helt centrala för den gröna omställningen. Därför tar Ledarna årligen fram en Hållbarhetsbarometer där vi undersöker chefer och ledares inställning till hållbarhet. I årets utgåva ser vi att bara cirka fyra av tio chefer tycker att det är tydligt vilka resultat som förväntas av dem i deras hållbarhetsarbete. Sammanfattning av Hållbarhetsbarometern 2023

Om priset Hållbart ledarskap

Priset delas ut av Nätverket för hållbart näringsliv i samarbete med Ledarna för att belöna en person som genom kompetent ledarskap medverkat till ett framgångsrikt hållbarhetsarbete i sin organisation och/eller samhället i stort. Insatsen ska präglas av framåtanda, nytänkande och affärsmässighet.

Årets slutkandidater är Lotta Giesenfeld Boman, vd och ägare Sigtunahöjden, Henrik Nilsson, vd och grundare Inrego, och Liza Jonson, vd Swedbank Robur. De är tre starka företagsledare som uppvisar ambitiösa visioner men också förmåga att driva omställning och skapa resultat. Läs mer om de tre kandidaterna: Möt 2023 års finalister till priset Hållbart ledarskap

Vinnaren utses av en jury och tillkännages vid prisutdelningen som hålls i samband med Nätverket för hållbart näringslivs årliga hållbarhetsdag den 17 oktober 2023. Läs program och anmäl dig – gratis för dig som är medlem i Ledarna!