Fler nyheter
Nyhet 27 september 2023

Sätt kronor på hållbarheten

Hallå där Henrik Nilsson, vd och grundare Inrego, och en av årets finalister till priset Hållbart ledarskap 2023: Vilka råd ger du till en ledningsgrupp som behöver tydliggöra vad som förväntas av chefer i hållbarhetsarbetet?
Henrik Nilsson.

– En tydlig målsättning för hållbarhetsarbetet börjar bli en verklighet som inga långsiktiga organisationer kan ducka för. Det kan vara svårt om man inte har tänkt i dessa banor tidigare, om man inte har hållbarhet som en aspekt i sin affärsmodell eller om man inte riktigt bryr sig om det. Viktigt att ha med sig är att bolagets framtida attraktionskraft kommer att avgöras av hur man arbetar med dessa frågor. Det handlar om allt från bolagsvärde, kapitalanskaffning och rekrytering av nya talanger, till möjligheten att faktiskt kunna bidra till ett bättre samhälle på flera olika plan. Mitt bästa råd är därför att ta tjuren vid hornen, hur svårt det än är, och inse att detta är något som påverkar verkligheten framöver, säger Henrik Nilsson, vd och grundare Inrego.

– För att skapa rätt förutsättningar krävs ett tydligt mindset som genomsyrar hela organisationen. Att tillsammans bestämma sig för att vilja arbeta hållbart i stället för att se det som något som ska rundas för att kunna fortsätta driva affären ”som vanligt”. Gör det till ett vapen och er USP eftersom ni på riktigt tycker att det är viktigt!

– En väg framåt kan vara att helt enkelt sätta kronor på det. Det finns idag en prissättning på koldioxid, vilket är ett sätt att överföra miljöprestanda till ekonomi och få in det i löpande resultatuppföljning. När ni vet hur verksamheten påverkar miljön inom olika områden kan ni skapa en prioriteringsordning. Ett annat sätt, som också skapar delaktighet, är att fråga organisationen hur ni kan bidra till en förbättrad hållbarhetsprestanda, miljömässigt eller socialt. Hållbarhet kan inte bara komma uppifrån, alla behöver bidra på sitt sätt. Finns det inga idéer kan också utbildning inom området vara en väg. Med kunskap kommer idéer och beslutskraft.

Film: Så jobbar Henrik Nilsson på Inrego

Chefer och hållbarhet

Chefer och ledare är helt centrala för den gröna omställningen. Därför tar Ledarna årligen fram en Hållbarhetsbarometer där vi undersöker chefer och ledares inställning till hållbarhet. I årets utgåva ser vi att bara cirka fyra av tio chefer tycker att det är tydligt vilka resultat som förväntas av dem i deras hållbarhetsarbete.

Om priset Hållbart ledarskap

Priset delas ut av Nätverket för hållbart näringsliv i samarbete med Ledarna för att belöna en person som genom kompetent ledarskap medverkat till ett framgångsrikt hållbarhetsarbete i sin organisation och/eller samhället i stort. Insatsen ska präglas av framåtanda, nytänkande och affärsmässighet.

Årets slutkandidater är Lotta Giesenfeld Boman, vd och ägare Sigtunahöjden, Henrik Nilsson, vd och grundare Inrego, och Liza Jonson, vd Swedbank Robur. De är tre starka företagsledare som uppvisar ambitiösa visioner men också förmåga att driva omställning och skapa resultat. Läs mer om de tre kandidaterna: Möt 2023 års finalister till priset Hållbart ledarskap

Vinnaren utses av en jury och tillkännages vid prisutdelningen som hålls i samband med Nätverket för hållbart näringslivs årliga hållbarhetsdag den 17 oktober 2023. Läs program och anmäl dig – gratis för dig som är medlem i Ledarna!