Fler nyheter
Nyhet 21 februari 2024

Tal utanför Rysslands ambassad 21 februari 2024

Onsdag 21 februari 2024 talade Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller för andra gången utanför Rysslands ambassad i Stockholm. Här läser du talet i sitt skriftliga utförande.

I två år har Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina pågått. I två år har Ukrainas befolkning betalat ett fruktansvärt högt pris för att försvara sitt land, sin frihet och sin självständighet.
Men Ukrainas folk slåss inte bara för sig själva, de slåss för oss, för demokratin i Europa, för demokratin i hela västvärlden. Därför får vårt stöd inte vackla. Nu mer än någonsin krävs ett ledarskap som står fast i sitt stöd, ett ledarskap som snarare tar ett kliv fram än tvärtom. Vår gemensamma framtid hänger på det.

Mycket talar för att det här kriget kommer att bli långvarigt; det började redan för tio år sedan med invasionen av Krim. Vi måste vara uthålliga. Kriget har redan haft ett högt pris, och vårt fortsatta stöd kommer att kosta. Men vi måste fortsätta betala så länge Ryssland fortsätter med sitt folkrättsvidriga invasionskrig. Förra veckans tragiska besked om Aleksej Navalnyjs död vittnar om en stat som inte skyr några medel för att döda oppositionella och stoppa sanningen och det fria ordet.

En förlust för Ukraina i kriget skulle stå oss alla väldigt dyrt. Det är ett pris vi inte vill betala. Vi vill inte förlora vår demokrati och vår frihet.

En tröst och ett hopp i sammanhanget är att tyranniet inte kan segra i längden. Historien visar på flera exempel där tyranniet fallit sönder efter ett crescendo av repression. Människans vilja till frihet är en obändig och stark kraft som aldrig dör. Häri ligger människans storhet. Men friheten kommer inte gratis. Det förstår Ukrainas folk. Och det måste vi som stöder Ukrainas sak också förstå.

Det behövs ledarskap för att samla kraften mot tyranniet. Ett ledarskap som värnar det öppna samhället, friheten och freden. Ett ledarskap som överbryggar motsättningar och får människor att sträva åt samma håll.

Vi lever i oroliga tider med djupt oroande kriser i vårt närområde. I kristider är det oerhört viktigt att de demokratiska institutionerna står rustade och kan skapa legitimitet för nödvändiga beslut som påverkar medborgarna. Tilliten måste byggas innan krisen kommer. Det politiska ledarskapet måste tillsammans med samhällets olika delar, allt från näringsliv till idéburna organisationer, skapa mötesplatser och en fungerande dialog.

Det hot vi nu står inför är en ödesfråga för Europa och för våra barns framtid. Nu och i framtiden behövs chefer och ledare som värnar demokratin, som står upp för mänskliga fri- och rättigheter. Ledare som utvecklar det europeiska samarbetet och den europeiska tanken.
Vi vet att ledarskap är avgörande – inte minst i kris- och krigssituationer. Ledares värderingar och handlingar påverkar individer och samhälle. Rysslands anfallskrig mot Ukraina visar på detta faktum med fruktansvärd kraft. Kriget visar skillnaden mellan det destruktiva ledarskapet och det goda ledarskapet. Ledarskap gör skillnad.

Och ledarna i Kreml har ett val. De har ansvaret för kriget. De som stöttar Putins regim bär ansvar. Ledarna i Kreml har makten att avsluta kriget när som helst.

Som företrädare för Ledarna – Sveriges chefsorganisation vill jag uttrycka vårt fulla stöd för Ukraina. Vi är fullt ut solidariska med det ukrainska folket, som med styrka och mod kämpar för att försvara sitt land, sin frihet och sin demokrati!

Vi som är demokratins vänner och försvarare behöver fortsatt stå enade för Ukrainas rätt till självbestämmande. Tillsammans behöver vi varje dag försvara demokratin, friheten och våra mänskliga rättigheter!

We stand with Ukraine! Slava Ukraini!