Vad gör Ledarna i Almedalen i år?
– Vi ordnar tre seminarier på tidningen Chefs scen den 29 juni. De handlar om vad näringslivet behöver av politiken för att fixa den gröna omställningen, hur vi tar emot tidigare kriminella i arbetslivet och hur det är att leda i kris och osäkra tider. Det sistnämnda gör vi tillsammans med våra branschföreningar, Byggcheferna och Ledarna inom vård och omsorg, två branscher som båda utsatts för kris, men på olika sätt.
Grön omställning, gängkriminalitet och kris. Varför just dessa ämnen?
– De är aktuella frågor och vi ser i kontakten med medlemmarna att de berör många chefer. Vi vill vara chefens röst i den debatten. Almedalsveckan är en viktig samhällspolitisk och opinionsbildande arena.
I fjol var det ett fruktansvärt attentat där psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren mördades. Hur tänker du kring det?
– Att det gör det extra viktigt att värna det öppna samhället och inte vika ner sig för våld och hot om våld. I en så polariserad värld finns många krafter som bryter ner det demokratiska samtalet och bygger konflikter. Det gör det viktigt att hitta arenor där vi kan både tala och lyssna, där vi kan lära. Almedalen är en unik sådan.
Ändå hade Ledarna en större närvaro förr om åren. Hur har ni anpassat ert Almedalsarrangemang?
– Jämfört med före pandemin har vi skalat ner. Vi erbjuder inte längre utbildningar riktade mot medlemmar i Almedalen utan ser det främst som en samhällspolitisk debattarena.
Allt om våra semiarier hittar du på sidan Almedalen.
Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 6-7, juni/juli 2023.
Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.