Fler nyheter
Pressmeddelande 30 januari 2023

Ledarna driver chefernas frågor i avtalsrörelsen 2023

Ledarnas vision är att alla har en bra chef. I avtalsrörelsen 2023 verkar vi för bättre förutsättningar för chefer att vara chefer och ledare.
Sara Kullgren, Ledarnas förhandlingschef.

Vi tror på individens förmåga att ta eget ansvar för sin professionella utveckling, sin personliga konkurrenskraft och sina chefsvillkor. Därför utgår vi från individens behov. Chefer tillför verksamheter värde genom sitt ledarskap som bidrar till att verksamheter når bättre resultat – alla vinner på ett bra ledarskap.

I avtalsrörelsen 2023 har Ledarna yrkanden inom fyra områden:

  • Förbättrad lokal lönebildning för chefer – Ledaravtalet
  • Hållbara chefer
  • Ytterligare avsättningar till flex-/deltidspension
  • Direktverkande kollektivavtal där Ledarna idag har inkopplingsavtal

– Ledaravtalet bygger på lön efter prestation utifrån verksamhetens ekonomiska förutsättningar och att lönebildningen sker lokalt och inte efter centralt satta märken. I avtalsrörelsen fokuserar vi därför på chefens förutsättningar att vara chef och att bidra till verksamheten, säger Sara Kullgren, Ledarnas förhandlingschef.

Ledarna är part inom ett 80-tal avtalsområden, i såväl privat som offentlig sektor. Ungefär hälften av kollektivavtalen förhandlas under 2023. Kollektivavtalet i kommuner och regioner förhandlas först 2024. Två saker är av extra vikt för Ledarna i avtalsrörelsen, säger Sara Kullgren:

– För det första handlar det om chefens förutsättningar för att vilja och kunna verka som chef över tid, det vi brukar kalla hållbara chefer. För det andra behöver vi tillsammans med arbetsgivarparterna jobba för att Ledaravtalet – som nu funnits i drygt 30 år – ska tillämpas ute på arbetsplatserna. Arbetsplatser som har flera avtal att förhålla sig till tenderar att titta på märket även om Ledaravtalet bygger på individuell lönesättning.

Läs allt om inriktning och yrkanden: Ledarnas övergripande inriktning i avtalsrörelsen

Om Ledarna

Ledarna är Sveriges chefsorganisation med över 100 000 medlemmar – chefer i alla branscher och på alla nivåer. Hos oss får medlemmarna utveckling, råd och stöd i uppdraget som chef och kring den egna anställningen. Alltid med utgångspunkt i chefens individuella behov. Läs mer om Ledarna. Pressjour 08-598 99 333.