Fler nyheter
Pressmeddelande 12 maj 2020

Nina Åxman är Framtidens kvinnliga ledare 2020

För fjortonde året i rad utses Framtidens kvinnliga ledare av chefsorganisationen Ledarna. Vi vill inspirera fler unga kvinnor att bli chefer. Därför listar vi varje år de 75 främsta ledarna som är unga och kvinnor. Genom priset lyfter Ledarna goda exempel och inspiratörer – chefer som är förebilder och visar på värdet av bra ledarskap. En sådan är vinnaren av utmärkelsen Framtidens kvinnliga ledare 2020, Nina Åxman, Vice President Global Operations på Sandvik Rock Tools.
Nina Åxman, Vice President Global Operations på Sandvik Rock Tools. Foto: Karina Ljungdahl.

Nina Åxman har gjort en spikrak karriär i en tekniktung industri. Bland annat har hon varit fabrikschef på Bombardier i Västerås. Sedan i januari är Nina Åxman Vice President och ansvarig för global operations på Sandvik Rock Tools. Det innebär att hon leder cirka 1 300 medarbetare i sex fabriker i nio länder, är chef för en global planeringsorganisation och har budget- och investeringsansvar.

Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller ingår i juryn:

– Årets vinnare Nina Åxman vågar fatta beslut som får saker att hända och hennes moderna värdedrivna ledarstil präglas av ansvarstagande, jämställdhet, hållbarhet och mångfald. Hon vänder upp och ned på bilden om vem som kan nå de högsta chefspositionerna. Nina Åxman krossar stereotyper för hur en chef ska vara i en traditionstyngd mansdominerad industri. Det behövs ledarförebilder som Nina Åxman för att locka fler unga kvinnor med ledarambitioner att söka sig till tekniska branscher.

Juryns motivering:

”Patos, genuin, autentisk... Listan över ledarskapets viktigaste adjektiv tar aldrig slut, när Nina Åxman ska beskrivas. Tydligt är att hon skapar tillit hos sina medarbetare och får med sig alla på förändringsresan. Det är en bra egenskap när hon ska leda 1 300 medarbetare utspridda i nio länder och i sex fabriker och det placerar henne som nummer 1 bland Framtidens kvinnliga ledare 2020.”

– Det känns fantastiskt hedrande och överraskande. Det är en stor ära för mig personligen, men också en stor glädje för mina kollegor och team på Bombardier och Sandvik kring vad vi åstadkommit, säger Nina Åxman i en kommentar.

För Nina Åxman är det viktigt att öka mångfalden på ledarskapsnivåer och öka andelen kvinnor som är chefer.

– Vi behöver hjälpas åt att visa upp förebilder och de möjligheter till ledarskap som finns i tekniska branscher, som den jag arbetar i. Mångfald behöver genomsyra alla nivåer i företagen och högst upp i hierarkin, i ledningsgrupper och styrelser. Annars riskerar vi förlora yngre duktiga förmågor, säger Nina Åxman.

Läs hela listan med alla kandidaterna och hitta chefer från olika branscher och lokala regioner.

För fjortonde året i rad rankar Sveriges chefsorganisation Ledarna landets främsta 75 chefer som är kvinnor, 20-35 år. Listan omfattar chefer som är verksamma i en mängd olika branscher, såväl lokalt som globalt. Runt 500 kandidater är med i rekryteringsprocessen av Framtidens kvinnliga ledare som genomförs tillsammans med rekryteringsföretaget Wes.

Ledarskap är inte en manlig arena. Genom att lyfta fram goda exempel och inspiratörer – moderna ledare, helt enkelt – som också är unga och kvinnor, vänder vi upp och ned på förlegade föreställningar om vem som kan och vill vara chef.

Om Ledarna

Ledarna är Sveriges chefsorganisation med över 100 000 medlemmar – chefer i alla branscher och på alla nivåer. Hos oss får medlemmarna utveckling, råd och stöd i uppdraget som chef och kring den egna anställningen. Alltid med utgångspunkt i chefens individuella behov. Läs mer om Ledarna. Pressjour 08-598 99 333 eller pressjour@ledarna.se.