Fler nyheter
Pressmeddelande 19 mars 2021

PG Gyllenhammar – den eviga bilden av chefen

Be svensken nämna en chef och svaret är fortfarande PG Gyllenhammar. Det visar en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Sveriges chefsorganisation Ledarna.
PG Gyllenhammar och Antonia Ax:son Johnson.

1 470 personer svarade på frågan: Vilken känd person tänker du på när du tänker på en chef?

Undersökningen genomfördes även 2018 och 2019 och resultatet är sig likt. PG Gyllenhammar, Jan Carlzon och Ingvar Kamprad ligger i topp på listan över vem svenskar tänker på när de tänker på en chef.

Den första kvinnan på listan dyker upp först på 15:e plats och det är Antonia Ax:son Johnson. Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen, som placerade sig på femte plats senast, faller utanför topplistan i år.

– Det är beklämmande att vi inte kommit längre i bilden av vem som är chef och att det första vi tänker på är en äldre, vit man. Att den första kvinnan kommer på plats 15 och att det inte finns några utlandsfödda på listan känns inte särskilt modernt, säger Andreas Miller, Ledarnas förbundsordförande.

Endast när listan kopplas till ålder och kön kvalar tre kvinnor in på topp-tio-listan. När kvinnor i åldrarna 16–55 år röstar tar sig Caroline Farberger, Isabella Löwengrip och Amelia Adamo in på en placering på topplistan. Bubblare på årets lista är Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell och Johan Carlson, vilket speglar coronapandemins genomslag.

– Kanske bilden av chefen förändras med tiden, men det går alldeles för långsamt. Utvecklingen måste skyndas på så att det blir mer jämställt på toppen. Det handlar om att i framtiden leda ett pluralistiskt samhälle, och då kan det inte bara vara en kategori människor som är chefer, säger Andreas Miller.

Ledarna arbetar för att förändra bilden av vem som kan vara chef, bland annat genom utnämningen av Framtidens kvinnliga ledare. Men också genom att driva frågan om individualiserad föräldrapenning och kvotering.

– Om vi vill hitta de bästa cheferna behöver vi leta i hela befolkningen. Kompetens och meriter måste vara i fokus. Vi behöver fler och mer transparenta och tillgängliga karriärvägar för dem som inte motsvarar dagens norm av en chef. Arbetsgivare måste helt enkelt ompröva hur de rekryterar, belönar och behåller chefer, avslutar Andreas Miller.

De 15 vanligaste svaren

Resultatet vid senaste undersökningen inom parentes.

 1. PG Gyllenhammar (1)
 2. Ingvar Kamprad (3)
 3. Stefan Löfven (2)
 4. Jan Carlzon (4)
 5. Bill Gates (9)
 6. Elon Musk (ny)
 7. Donald Trump (6)
 8. Petter Stordalen (ny)
 9. Gordon Ramsay (ny)
 10. Barack Obama (ny)
 11. Kungen (7)
 12. Johan Carlson (ny)
 13. Anders Tegnell (ny)
 14. Percy Barnevik (10)
 15. Antonia Ax:son Johnson (10)

Om undersökningen

Undersökningen utfördes i december 2020 av Kantar Sifo. Personerna i undersökningen fick fritt svara på frågan: Vilken känd person tänker du på när du tänker på en chef? 1 470 personer i åldrarna 16–79 år svarade.