2010-02-10

En skön konst att jonglera förmåner

Andreas Pauland. Foto: Jeanette Hägglund

Människor behöver en viss lönenivå för att kunna försörja sig, men arbetsglädje och personlig utveckling är oftast viktigare än lön. Det tycker Andreas Pauland på IT-bolaget Advance.

Andreas Pauland tjänar bra och har varit duktig på att förhandla sin egen lön, enligt honom själv. Han beskriver sin strategi som lite bakvänd.

Efter bra prestationer har han kunnat förhandla upp sin lön och därefter fått ta på sig mer avancerade arbetsuppgifter.

– Det känns lite fel, men de traditionella värderingssystemen är lite fyrkantiga. En specialist har efter ett tag svårt att få högre lön utan att bli chef, säger Andreas Pauland, daily operations manager på IT-bolaget Advance.

Arbetsglädje och utveckling

Trots det tror han att lönens betydelse som drivkraft kommer att minska på lång sikt. För människor födda på 1980- och 1990-talen är arbetsglädje och utveckling viktigare. Ett tips till andra chefer är därför att satsa på en bra arbetsmiljö, tydlig och ärlig kommunikation, delaktighet, kompetensutveckling samt grundläggande värderingar som att alla människor är lika mycket värda.

– Det gäller att hitta andra saker än lön för att få människor att trivas och stanna. Då kan man också locka till sig nya medarbetare utan att alltid höja lönekostnaden, säger, Andreas Pauland.

Ledare

Han använder hellre ordet ledare än chef. För honom är en chef en auktoritär
person som ger order och pekar med hela handen. Pauland vill i stället delegera, skapa förtroende och arbeta tillsammans med de anställda i syfte att få ut så mycket som möjligt av den samlade kapaciteten.

– För att lyckas med det måste man inse att tiden man lägger ner på att nå dit faktiskt är lönsam tid, även om den inte alltid känns produktiv, fortsätter han.

Övergripande kunskap

Enligt Pauland är det viktigt att alla som sätter lön har en övergripande kunskap om organisationens ekonomi, dess begränsningar och möjligheter. Då går det att förklara olika löner.

– Det måste finnas anledningar till löneskillnader. Annars har man en
inkonsekvent värderingsbas och gör skillnad på människor. Man ska inte ha bättre lön för att man är duktig på att snacka, säger Andreas Pauland.

Förmåner

Rörlig lönedel eller bonus tror han är på väg bort. Även yngre ledare och medarbetare vill ha trygghet och koll på hur mycket de har att röra sig med. Men det finns andra förmåner som skulle underlätta många chefers situation.

– Städning hemma och kemtvätt till exempel, saker som förenklar livet.

Kanske ännu viktigare är möjligheten att få utveckla sitt ledarskap, att få gå på
utbildningar, workshops mer mera.

– Det behövs tid för att utvecklas och fundera över vad man gör. Och med rätt ledarskap behöver man inte arbeta så mycket, säger Andreas Pauland.

Bygga på kommunikation

Han vill bygga sitt ledarskap på kommunikation. Det gäller inte minst i tuffa tider då lönerna kanske inte kan höjas. Då kan man diskutera andra förmåner som till exempel träning på arbetstid.

– Att ge och ta är viktigt. Man kan inte bara ta. Beröm och lyft fram bra saker, bjud på lunch och snacka om hur läget är. I en lågkonjunktur kommer allt som kostar pengar under luppen, men det blir väldigt fel när man vänder fokus från levande till döda ting. Att dra in en fruktkorg eller bra kaffe ger inga bra signaler, säger han.

Karriär och utveckling

För egen del tror Andreas Pauland att hans karriär kommer att ta fart framöver. Men det kommer att ta några år:

– Någonstans mellan 35 och 40 öppnas möjligheter. Då finns acceptans för vad du verkligen kan och du kan få jobb som innebär huvudansvar. På det viset har ålder helt klart varit en begränsande faktor för mig.

Och när möjligheterna väl öppnas kommer även lönen att följa med i utvecklingen.

– Ja, i ett långsiktigt perspektiv. Om 20 år kommer jag att ha mycket mer betalt än vad jag har i dag, fortsätter Andreas Pauland.

Erfarenhet

Fast egentligen tycker han inte att unga personer ska behöva vänta så länge på de stora uppgifterna. Och att erfarenhet handlar mer om antal år än vad som uträttats:

– Ibland kan erfarenhet bli hämmande. Jag har hört så många gånger att så kan man inte göra eller säga. Det kan göra att man tänker lite snävare än tidigare och inte är lika öppen för nytänkande. Det borde vara mer fokus på kompetens än på livserfarenhet.

Erfarenhet baserad på vad man uträttat är mer konstruktiv och ibland nödvändig.

– Hur får man erfarenhet av lönesamtal? Jo, genom att ha lönesamtal. Det har ingen betydelse hur gammal man är när man börjar, det är mängden som är viktig.

 

Andreas tre tips om löner och förmåner:

  • Lyssna på medarbetarna och sträva efter ett ärligt samtal för båda parter.
  • Om lönen är väldigt viktig för någon – försök ta reda på varför. Ofta ligger något annat bakom.
  • Ta till dig den nya generationens ledarskap. Använd inte gamla värderingssystem bara för att de alltid funnits.


Text: Mats Lundström.

Artikeln publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 2, februari 2010.

Uppdaterat: 2012-12-11

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem