2015-06-10

”Att vara chef är det roligaste jag gjort”

Anneli Rafiq. Foto: Anna Rut Fridholm.

Vikten av att ta hand om sig själv blev tydlig för Anneli Rafiq för ett och ett halvt år sedan när hon klev in i en ny roll som avdelningschef.

– En definition av hållbar chef är ”chefer som vill och kan verka som chefer över tid”. Det där blev en insikt för mig och jag har landat i att jag vill vara chef. Det är det roligaste jag har gjort i hela mitt liv, säger hon

För att kunna hålla som chef sätter Anneli Rafiq av regelbunden tid för att reflektera. Varje fredag ägnar hon en timme åt att tänka igenom den gångna veckan. Hon frågar sig vad som har varit bra och vad hon hade kunnat göra annorlunda.

Mellan mars och december cyklar hon dessutom till och från jobbet. Det gör att hon får tid att processa det som har hänt under dagen så att hon lättare kan släppa det när hon väl kommer hem.

– Sedan går jag på yoga och mindfulness, och det är också viktig avslappning för att kunna fokusera på nuet och släppa allt runt omkring, säger hon.

För att hämta energi mellan hektiska jobbperioder ser hon till att ha regelbundna återhämtningsveckor. Då tillåter hon sig att ta det lite lugnare än vanligt och hämtar inspiration bland annat på Ledarna Play.

Under dessa perioder är hon också extra mån om att gå hem från jobbet i tid och att ägna sig åt sociala aktiviteter, som att äta middag med goda vänner.

I våras besökte hon dessutom Ledarnas seminarium Hållbara chefer. Där fick hon upp ögonen för att hållbarhet inte enbart handlar om vad hon gör på egen hand. För att kunna vara en bra chef krävs också rätt förutsättningar. Det kan exempelvis handla om att få administrativ avlastning, att ha en rimlig storlek på personalgruppen och att uppdraget är tydligt.

– Det spelar ingen roll hur mycket yoga jag går på. Om jag inte har rätt förutsättningar spelar det ingen roll.


Anneli Rafiqs tips:

  • Fråga dig om det du gör känns meningsfullt. Om inte, kan du hitta tillbaka till det eller är det dags att gå vidare?
  • Sätt av en timme i slutet av varje vecka och fundera på vad som har gått bra och vad som har gått mindre bra.
  • Fundera på om du har rätt organisatoriska förutsättningar för att kunna verka som chef. Finns det något som står i vägen, exempelvis konflikter, otydliga roller eller något annat?


Anneli Rafiq

Jobb: Avdelningschef Standardisering, SIS, Swedish Standards Institute.
Ålder: 34.
Bor: Älvsjö i Stockholm.
Karriär: Tog examen som miljövetare 2006 och jobbade sedan med miljöledningssystem på Naturvårdsverket under tre år. Började på SIS, Swedish Standards Institute, 2009 som projektledare och har varit avdelningschef sedan 2013.
Så många rapporterar till Anneli Rafiq: 20.
Antal år som medlem i Ledarna: Ett halvår.
Senaste kontakt med förbundet: På seminariet Hållbara chefer i våras.


Foto: Anna Rut Fridholm

Texten är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 6-7, juni-juli 2015.

Uppdaterat: 2015-06-10

Chefsguide

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem