2015-01-22

”Lusten är viktigast av allt”

Anders Svensson. Foto: Anna Rut Fridholm.

Bagare, jurist och rektor. Anders Svensson har hunnit med många karriärer i sitt liv.

Den första kontakten med yrkeslivet skedde redan när han var 15 år. Då tog han och hans syster över pappans bageri när pappan blev sjuk. Sedan dess har han tagit en jur. kand., jobbat som jurist, startat en konstskola och arbetat som rektor.

Trots de många karriärbytena finns det en sak som har varit vägledande genom hela hans yrkesliv, och det är vikten av att känna lust för sitt arbete.

– Om du inte tycker att det är roligt får du inte tillräckligt med energi för att göra ett bra jobb. Då blir det grus i maskineriet och du får dåligt självförtroende. Lusten och viljan är A och O, säger Anders Svensson.

En annan sak som har hjälpt honom under hans många karriärbyten är viljan att jobba hårt för att nå dit han vill. Exempelvis har han omskolat sig flera gånger. När han kom fram till att han ville starta en konstskola flyttade han till London för att studera konst. När han senare beslöt sig för att bli rektor tvekade han inte att gå en rektorsutbildning.

Den höga arbetsmoralen och viljan att jobba hårt tror han har att göra med hans bakgrund.

– När jag ser tillbaka på mitt liv förstår jag att det har påverkat mig mycket att jag växte upp i en småföretagarfamilj. Jag lärde mig tidigt vikten av att jobba hårt och att förstå varifrån pengarna kommer, säger han.

I dag har Anders Svensson lämnat både juridiken och skolvärlden bakom sig. Han vet inte vad hans nästa steg kommer att bli.

Men åren som rektor har gett honom värdefulla kunskaper som han kommer att ha nytta av framöver. Bland annat har han lärt sig vikten av att ta itu med saker innan de har vuxit sig för stora. Han har också fått känna på hur det är att chefa över chefer.

– Att vara ledare för ledare, som du är när du är rektor, är bland det svåraste som finns. Chefer vill ju inte gärna låta sig ledas. Det har lärt mig att föra en bra dialog och att få alla att känna sig delaktiga, säger han.

 

Anders Svensson

Jobb: Söker nya uppdrag.
Ålder: 61 år.
Bor: Saltsjö-Boo.
Karriär: Har jobbat som bland annat bagare, jurist och rektor samt drivit en egen konstskola. Har även vikarierat som lärare och studerat konsthistoria.
Så många rapporterar till Anders: Ingen just nu.
Antal år som medlem i Ledarna: 4.
Senaste kontakt med förbundet: För ett par veckor sedan.


Anders Svenssons tips för karriärbyte

  • Var ärlig mot dig själv. Vad är det som driver dig? Om du inte har en stark inre drivkraft orkar du inte stanna kvar när du stöter på motgångar.
  • Försök att få kontakt med någon som jobbar inom samma område som du själv vill jobba inom.
  • Utrusta dig med tålamod och var beredd på att jobba hårt. Det spelar inte så stor roll hur lång tid det tar att byta karriär. Det viktigaste är att det känns lustfyllt.


Foto: Anna Rut Fridholm

Artikeln är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef, nr 1 2015.

Uppdaterat: 2015-01-22

Boka karriärrådgivning!

Vilket är nästa steg i din chefskarriär? Som medlem i Ledarna kan du nu boka rådgivningssamtal med våra erfarna karriärrådgivare. Ta chansen att bolla dina tankar och frågeställningar kring cv, anställningsintervjuer och möjliga karriärvägar.
Läs mer och boka direkt i vår kalender

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem