2017-05-08

”Som att bygga ett ekosystem”

Porträtt Mala Chakraborti, trea på listan Framtidens kvinnliga ledare 2017. Mala Chakraborti. Foto: Karina Ljungdahl.

Kittet som får alla delar att hänga samman. Så beskriver Mala Chakraborti sin roll som chef för innovations- och inkubatorverksamheten på Ericsson.

– Vi jobbar med att ta fram produkter som ännu inte finns, men vars behov uppstår i en värld som genomgår en total transformation, säger hon. Det är som att skapa ett nytt ekosystem i ett sammanhang där alla tidigare konventioner är under upplösning. Affärsmodeller, strukturer, principer och processer, allt åker ut. Och det är fruktansvärt roligt, säger Mala Chakraborti.

Köksbordsidéer ska omvandlas till kommersiella produkter. Arbetet påminner om att driva en startup. Hon och hennes team arbetar i en sorts organiska processer som kräver följsamhet och lätthet. Därför blir ständig feedback ett viktigt arbetsredskap.

– Framför allt använder vi oss av informella samtal i vardagen. Det är ett sätt att skapa förtroende och entusiasm.

I hela sitt liv har Mala Chakraborti gillat att söka efter samband, försöka förstå hur saker hänger ihop. Nu är hennes främsta uppgift att se och förstå läget och förmedla det till teamet. Genom att ha övergripande koll skapar hon trygghet och arbetsro för medarbetarna som sysslar med idéutvecklingen.

– För att skapa förändring som chef måste du se hindren och få bort dem innan de stör medarbetarna.

Mala Chakraborti

33 år, Strategy Manager, Technology and emerging business, Ericsson

Bor: Kungsholmen, Stockholm.
Karriär: Utbildad i biokemi och forskade på blodcancer vid Dartmouth Medical College. Flyttade till Sverige, tog en master på HHS. Jobbade som Marketing Director på You Customize AB, sedan Vice President Corporate Responsibility, Atlas Copco AB. Har sedan juni 2016 tjänsten på Ericsson.
Så många rapporterar till Mala Chakraborti: Inga än så länge.

Artikeln är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 5, maj 2017.

Uppdaterat: 2017-05-10

Mala Chakraborti, trea på listan Framtidens kvinnliga ledare 2017

Ur juryns motivering:

”Med ett tydligt fokus på hållbarhet bygger hon nya affärsmodeller för produkter och tjänster vi inte visste att vi behövde. Hennes ledarskap är lösningsorienterat och präglas av engagemang och nytänkande. Utan tvekan är hon en av Ericssons bästa rekryteringar.”

Läs mer om Framtidens kvinnliga ledare

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem