2015-04-15

”Vi blev bra på att lyssna”

Nadia Izzat. Foto: Anna Rut Fridholm

När Nadia Izzat tillträdde som chef på Södra Teatern 2009 var hennes uppdrag att behålla och utveckla teaterns mångfaldsprofil och samtidigt göra verksamheten mer lönsam.

En del i detta arbete var att se över utbudet på scenen och annonseringen utåt. Hon tog också in praktikanter, timanställda och sommarvikarier med en annorlunda bakgrund. Teatern hade bland annat ett avtal med Misa, en förening för psykiskt funktionshindrade.

– Det var omtumlande att få helt oväntade frågor på möten. Men många av de situationer som var besvärliga då framstod som positiva i efterhand. Vi blev bättre på att lyssna och att hantera det oförutsägbara, och det blev en bättre stämning i gruppen, säger Nadia Izzat, som numera är chef för kultur- och fritidsenheten i Nacka kommun.

Även kommersiellt blev mångfaldssatsningen en stor framgång. Teatern lockade nya grupper, och många som ville förknippas med mångfaldsprofilen anordnade olika typer av event, exempelvis boklanseringar, på teatern.

I praktiken var dock inte mångfaldsarbetet alltid helt enkelt.

– Värderingsmässigt stod all personal bakom. Men vissa av de event vi arrangerade drog till sig personer som inte drack alkohol, av religiösa skäl eller för att de var där för att dansa och helst höll sig till vatten. Och det var ju inte barpersonalen så förtjust i, säger Nadia Izzat.

Hon hanterade detta genom att bland annat ta in externa konsulter som anordnade olika typer av värderingsövningar.

Samtidigt menar Nadia Izzat att det är helt okej att mångfaldsarbetet inte alltid blir perfekt från början.

– Gör man fel så gör man bättre nästa gång. Men de flesta vill vara med på det här. Personalen är stolt över att jobba på en arbetsplats med mångfald.


Nadia Izzats tips:

  • Ta in personer som har en annorlunda bakgrund eller på andra sätt skiljer sig från de övriga i er personalgrupp. Ni kommer att bli mer flexibla och ödmjuka, och attrahera nya grupper av kunder.
  • Tydliggör vilka värderingar som ligger till grund för ert mångfaldsarbete. Då blir det lättare att förankra det och att fatta beslut.
  • Våga göra fel. Även om det inte blir rätt från början så blir det bättre och bättre. De flesta personer vill vara till för alla och inte stänga någon ute.


Nadia Izzat

Jobb: Chef för kultur- och fritidsenheten i Nacka kommun.
Ålder: 49.
Bor: Stockholm.
Karriär: Tog en jur kand i slutet av 1980-talet och jobbade sedan en kort
tid som jurist. Har sedan dess mestadels arbetat med kulturproduktion och bland annat varit kommunikationsstrateg på Riksutställningar och chef på Södra Teatern.
Så många rapporterar till Nadia Izzat: Ett 20-tal.
Antal år som medlem i Ledarna: 4 år.


Foto: Anna Rut Fridholm

Artikeln är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef, nr 4 2015.

Uppdaterat: 2015-04-20

Läs också

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem