2015-05-12

”Vi sätter våra mål tillsammans”

Lina Jorheden

En viktig av ledarskapet för Lina Jorheden, landschef för Atlas Copco i Östafrika, handlar om att underlätta för sin personal. Hon hjälper till att öppna dörrar och är mån om att boosta medarbetarnas självförtroende.

– Folk som är på en lägre nivå vågar inte kontakta människor på en högre nivå. Men Atlas Copco har en väldigt svensk kultur och vem som helst kan egentligen ringa vem som helst. Det gäller att folk inser hur lätt det är och hur mycket hjälp man kan få, säger hon.

För att alla ska känna sig delaktiga sätter Lina Jorheden verksamhetsmålen tillsammans med sina medarbetare.

Arbetet sker ofta i workshopformat där målen skrivs ner på post-it-lappar och sedan diskuteras gemensamt. Samtlig personal, från mekaniker till mellanchefer, deltar i arbetet.

– Alla ska förstå hur de kan bidra till att målen nås och vad vi behöver göra för att nå dem. Det är inte något som drivs uppifrån.

Utöver sin roll som landschef i Kenya sitter Lina Jorheden sedan några månader tillbaka i styrelsen för organisationen Peepoople Kenya.

Verksamheten kretsar kring en engångstoalett som används i olika krisdrabbade områden i världen. Organisationen säljer toaletterna till kvinnor som sedan säljer dem vidare.

– Målet är att det ska bli självförsörjande, det ska inte vara ett biståndsprojekt. Tanken är att man ska sälja gödslet vidare till bönder, säger Lina.

Trots att Lina Jorheden haft flera olika roller genom åren har hon alltid varit Atlas Copco trogen – och hon är inte främmande för att det så kommer att förbli.

– Med så här roliga och spännande utmaningar är det svårt att sluta. Jag riskerar nog att vara en av få som får guldklocka så småningom, säger hon.

 


Lina Jorheden, landschef Östra Afrika, Atlas Copco

Ålder: 32
Bor:
Nairobi.
Karriär: Har jobbat på Atlas Copco sedan sin ekonomexamen från Lunds universitet 2006. Jobbade i Stockholm i två år och startade sedan upp en intern bank i Luxemburg. Var business controller i Tanzania i 3,5 år och är sedan sommaren 2013
landschef i Östafrika.
Så många rapporterar till Lina Jorheden: 4 direkt och 10 indirekt.

 

Lina Jorhedens tips:

  • Låt personalen vara med och sätta målen ni ska arbeta efter. Se till att alla förstår hur de kan bidra till målen.
  • Utmana dina medarbetare att pusha sig längre än vad de tror är möjligt. Få dem att fokusera på möjligheterna, inte problemen.
  • Lyssna på dina medarbetare och se till att kommunicera till alla – transparens är viktigt.Texten är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 5, maj 2015.

Uppdaterat: 2017-06-12

Lina Jorheden är Framtidens kvinnliga ledare 2015

Lina Jorheden korades den 12 maj till Framtidens kvinnliga ledare 2015 av Ledarna.

Juryns motivering:
”Hon har ansvar för Atlas Copcos gruvverksamhet i 14 länder i Östafrika. Krig och monetära kollapser är några av utmaningarna hon får vara beredd på i sitt arbete. Under förra året vände hon flera negativa trender. En inkluderande företagskultur och fördjupade kundkontakter och har gett nöjdare medarbetare och en bättre marknadsposition. En hög energinivå, tydlighet och framför allt mod är framgångsreceptet för Framtidens kvinnliga ledare 2015.”

 

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem