2008-12-01

Årets julklapp till chefen

I ett av mina chefsuppdrag hade jag en klok chef som var bra på att se sina medarbetare. När stressen och tidsnöden gjorde att jag förlorade perspektivet i min egen tillvaro var det hon som sa till mig.

– Ta nu långlunch minst en dag i veckan ett tag. Gå en promenad, fönstershoppa eller träna, vad som helst som gör att du kan koppla av.

Jag följde hennes råd, fick lika mycket gjort och bättre balans i mitt liv.

Hållbarhet är ett nyckelord i dagens debatt. Vi talar om en hållbar fysisk miljö med ansvarsfull planering och hushållning med tillgångar. När hållbarhet används i arbetslivet är det att orka arbeta ett helt yrkesliv vi menar.

Chefen har arbetsgivarens uppdrag att se till att det finns en bra arbetsmiljö och att alla har rimliga förutsättningar att utföra sitt arbete. Men alltför ofta glöms chefen själv bort.

De flesta chefer har ett krävande uppdrag som kräver ett skärpt sinne och en utvilad hjärna. Inte sällan avlöses det ena mötet av det andra utan någon tid däremellan. Många chefer har ständigt fulltecknade almanackor. Tid för nödvändig återhämtning är en bristvara. Många gånger när jag frågar chefer om de ger sig själva utrymme för reflektion får jag tillbaka att det är en omöjlighet.

Att som chef ta sina egna behov av stillhet och reflektion på allvar är att ta ansvar för ett hållbart chefsliv, till nytta både för dig själv och din uppdragsgivare. Se till att skapa egen tid i din upptagna vardag och våga att inte fylla din kalender. Att boka av hela eller halva dagar är för de flesta ouppnåeligt, men även små stunder av reflektion gör skillnad. Ingen tjänar på att chefen förbrukas i ett alltför högt arbetstempo och med krav på ständig tillgänglighet.

Inför de kommande helgerna är tid till avkoppling och eftertanke kanske den bästa julklappen till Sveriges chefer.

 

Annika Elias
Ordförande, Ledarna

 

Texten publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 12, december 2008.

Uppdaterat: 2012-05-24

Debattartiklar

Presstelefon 08-598 99 333

Vi besvarar medias frågor om Ledarna och pratar gärna chefsfrågor. Vi förmedlar också kontakten till våra experter på ledarskapsfrågor, lön, jämställdhet, karriär och annat som rör chefers vardag.

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem