2010-04-01

Framtidens chefer

Att vara chef är tufft, ansvarsfullt och krävande. Men det är också utmanande, stimulerande och jätteroligt. Tyvärr är det alltför ofta de mörka sidorna av chefsyrket som lyfts fram först.

Sverige står mitt i en demografisk jordbävning på arbetsmarknaden. 40-talisterna går i pension och ska ersättas av nya generationer. Många av dem som går är chefer och utmaningen för Sveriges företag och förvaltningar är att finna ersättare för dem.

Om vi ska få kompetenta och engagerade unga människor att stanna i chefsrollen måste villkoren vara bra och uppdraget tydligt. Men för att lockas att ens pröva måste de få en positiv bild av yrket och av de fantastiska utvecklingsmöjligheter det innebär att arbeta som chef.

Under mina tjugofem år som chef har de goda stunderna varit fler än de dåliga. Jag har fått möjlighet att pröva min förmåga i de mest skiftande situationer och lärt känna många spännande medarbetare. Jag har fått leda och utveckla verksamhet i framgång och i motgång.

Men jag har också periodvis varit så slut när jag kommit hem från jobbet att jag somnat sittande vid köksbordet i avvaktan på att det skulle bli dags att laga kvällsmat.

Och ändå, om någon frågar mig vad jag skulle valt om jag hade fått välja om mitt yrkesliv så svarar jag varje gång: chef!

 

Annika Elias
Ordförande i Ledarna

 

Texten publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef, nr 4 april 2010.

Uppdaterat: 2012-05-24

Debattartiklar

Presstelefon 08-598 99 333

Vi besvarar medias frågor om Ledarna och pratar gärna chefsfrågor. Vi förmedlar också kontakten till våra experter på ledarskapsfrågor, lön, jämställdhet, karriär och annat som rör chefers vardag.

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem