Civilsamhälleschefen del 1 och 2

Vill du förstå din roll som chef i civilsamhället bättre? Få ökad kunskap och ta del av aktuell forskning kring chefsrollen i ideell sektor? Då är utbildningen Civilsamhälleschefen något för dig!

Information

Arrangör: Arrangeras av Ledarna inom Idéburen sektor.
Omfattning: Heldagsutbildning
Öppen för: Medlemmar i branschföreningen Idéburen sektor
Bra att veta: Branschföreningen bjuder på lunch och fika.
Kostnad: Kostnadsfritt. Ingår i ditt medlemskap.

Ledarna inom Idéburen sektor erbjuder även under 2025 vår populära utbildning Civilsamhälleschefen. Utbildningen genomförs som två heldagstillfällen – Civilsamhälleschefen del 1 och Civilsamhälleschefen del 2. Du anmäler dig till varje del separat nedan. 

Utbildningarna passar civilsamhälleschefer på flera nivåer – från högsta chef till mellanchef – och oavsett om du har lång erfarenhet eller är ny som chef i sektorn med tidigare erfarenhet från näringsliv eller offentlig sektor. Utbildningarna har tagits fram speciellt för Ledarnas medlemmar och hålls av Johan Welander.

Datum och tider

Civilsamhälleschefen – del 1 genomförs den 2 april klockan 9.00 – 16.00. Civilsamhälleschefen – del 2 hålls den 15 oktober klockan 9.00 – 16.00.

Vid båda tillfällena hålls utbildningarna på Ledarnas kansli, S:t Eriksgatan 26, Stockholm.

Innehåll Civilsamhälleschefen – del 1

Det första utbildningstillfället fokuserar på:

  • Civilsamhället som kontext och chefsrollen i den kontexten
  • Chefens uppdrag och roll
  • Chefens förutsättningar
  • Chefens utmaningar och nyckelfrågor
  • Chefens strategier

Exempel på frågor som tas upp är: Hur ser chefens omvärld ut? Vad är unikt / särskiljande med att vara chef i civilsamhället? Vilket är chefens uppdrag? Varför finns det ofta en skillnad mellan formell och reell chefsroll (och hur hanterar du det som chef)? Vilka tio utmaningar behöver chefer i civilsamhället hantera?

Innehåll Civilsamhälleschefen – del 2

Det andra utbildningstillfället fokuserar på:

  • Chefens omvärld
  • Chefen och nyckelaktörerna (bl. a. anställda, förtroendevalda och ideella)
  • Chefens organisation
  • Chefens strategier
  • Chefens framtid
  • En sammanfattande modell för chefer

Exempel på frågor som tas upp i del 2 är: Vilka är de mest prioriterade omvärldsfaktorerna för chefer i civilsamhället att ta hänsyn till? Hur hanterar chefen relationen till förtroendevalda och anställda? Vilka strategier har och utvecklar chefer i civilsamhället för att klara av sitt uppdrag? Hur ser chefens framtid i civilsamhället ut?

Pedagogik, arbetsformer och deltagare

Varje utbildning innehåller ett antal olika metoder och arbetssätt för att främja deltagarnas lärande. Mikroföreläsningar varvas med erfarenhetsutbyte deltagare emellan, samtal och värderingsövningar.

Praktiskt

Deltagande i utbildningarna är kostnadsfri för dig som medlem i Ledarna. Den är en del av medlemsförmånerna. Det finns 25 utbildningsplatser per tillfälle och först till kvarn gäller. Det är en fördel om då går del 1 innan du deltar i del 2 eftersom de båda utbildningara bygger på varandra och du då kan tillgodogöra dig kunskapen på bästa sätt. Har du gått del 1 vid ett tidigare år kan du fortsätta med del 2, 2025.

Civilsamhälleschefen – del 2, Stockholm
15 oktober 2025 klockan 9.00-16.00
Sista anmälningsdag 03 oktober 2025

Om kursledaren

Johan Welander är personalvetare, tidigare kompetensutvecklingschef på Rädda Barnen och författare till böckerna Mellan ideal och verklighet – spaningar om chefsrollen (2021), Är chefen människa? Om chefens uppdrag, utmaningar och möjligheter i civilsamhället (2019) och Idéburen chef – HR-arbete och personalansvar i ideella organisationer (nominerad till Årets HR-bok 2013). Han driver även konsultföretaget Thinkandact, som arbetar med att utveckla civilsamhällets arbetsliv och ledande företrädare. Han tar även uppdrag som interimchef i civilsamhället.

Foto: Elliot Elliot