Fler nyheter
Offentlig sektor 21 maj 2023

Alla behöver semester – även chefen

Det är bevisat att en längre sammanhållen vila kan öka effektiviteten på längre sikt. Vi har nog alla faktiskt känt av hur energinivåerna på jobbet får en skjuts av just utvilade kollegor.

Att få sammanhållen ledighet och tid för återhämtning under någon period varje år är avgörande för att kunna vårda vår personliga hälsa och privata relationer. Något som i sin tur dessutom påverkar hur vi presterar på jobbet.

Lagstadgad rätt till fyra veckors ledighet

Semestern är lagstadgad. Enligt semesterlagen som utfärdades 1977 har alla arbetstagare i privat och offentlig sektor, även chefer på alla nivåer, rätt till 25 semesterdagar per år. Man har också rätt till en fyraveckors sammanhängande semesterperiod, så kallad huvudsemester, under perioden juni till augusti. Enligt lagen kan vissa individuella anpassningar göras, men dessa får inte innebära sämre villkor för arbetstagaren än vad lagens regler säger. Arbetsgivaren kan bli skadeståndsskyldig om reglerna inte uppfylls. Ledarna har sammanställt en samlad information med semesterlagens alla viktiga punkter, som det går att läsa mer om i Semesterlagen.

Semester innebär inte alltid ledighet

Semestern, och att verkligen kunna vara ledig under semestern, är alltså viktig för alla. Inte minst för arbetsgivare och för dig som chef. Trots detta finns det på många håll en kultur som gör det svårt att koppla bort jobbet helt, och som snarare uppmuntrar och belönar de som ständigt är tillgängliga, även under semestern. Dagens IT-lösningar och hybridkontor bidrar även de till en sådan kultur, genom möjlighet till uppkoppling var som helst, när som helst.

Vilja att nå balans kan öka stress

Det finns dessvärre en risk att redan höga stressnivåer från arbetsvardagen –som ju är tänkta att minska under semesterns ledighet– i stället ökar ytterligare då man försöker balansera arbete och fritid. Särskilt om man har höga förväntningar och ambitioner även för semestern. Då är det lätt att känna sig överväldigad av att få allt gjort och även semestertillvaron fylls med checklistor och fulltecknade kalendrar.

Vilken semesterkultur vill du ha?

Här kan du som chef verkligen göra skillnad. Dels genom att göra det tydligt att du som chef inte förväntar dig att dina medarbetare ska vara tillgängliga under semestern. Dels, och kanske viktigare, genom att själv föregå med gott exempel och koppla bort jobbet så mycket det bara är möjligt när du är ledig. Vad du gör är som bekant så mycket mer kulturbärande än vad du säger.

Så blir du en lugnare semesterfirare

Vill du bli bättre på att koppla bort arbetet och varva ned under semestern? Här är några tips:

 

Innan semestern

Planera och förbered för att minska stressen.

  • Analysera om du verkligen behöver vara tillgänglig alls under semestern. Definiera vilka arbetsuppgifter som måste skötas utan avbrott och delegera så mycket som möjligt.
  • Sätt tydliga gränser för dig själv och dina medarbetare när det gäller att kontakta dig under semestern. Om du till exempel bestämmer dig för att svara på e-post en gång om dagen, informera dina medarbetare om det och var tydlig med att de inte ska förvänta sig svar på en gång.
  • Informera kollegor och medarbetare om dina planer så att de är medvetna om att du kommer vara borta, men också vad som förväntas av dem under tiden.
  • Lägg in hänvisningar och frånvaromeddelanden för till exempel e-post och telefon.

 

Under semestern

Försök att släppa taget om oro för arbetet.

  • Fokusera på aktiviteter och intressen som du verkligen tycker om, gärna något som ligger långt bort från din arbetsvardag. Var samtidigt realistisk med vad du kan uppnå under semestern och sätt inte för höga förväntningar på dig själv eller vad som ska hinnas med. Ge dig själv tillstånd att koppla av och ta det lugnt.
  • Lita på ditt team och ge dem frihet att ta hand om arbetet medan du är borta. Ge dem förtroende och tillit så att du kan koppla bort och fokusera på din återhämtning.
  • Stäng av arbetsrelaterade notiser på din telefon och dator. Även notiser som du inte behöver hantera aktivt kommer att distrahera och göra dig påmind om jobbet.
  • Pröva mindfulness. Det kan hjälpa dig att bli mer närvarande i stunden, vilket kan hjälpa till att minska stressen.