Fler nyheter
Offentlig sektor 20 april 2023

Guide för dig som behöver en nystart

Känner du att det är dags för nästa steg i karriären? Har du sett en annons om drömjobbet men svårt att få till en bra ansökan? Eller vill du ta reda på vad som egentligen ligger bakom det diffusa men envisa skavet du känner kring ditt nuvarande jobb?

Svaret på den typen av frågor, kan vara karriärrådgivning. Ledarna erbjuder dig tydliga guider med matnyttigt innehåll och personlig rådgivning med experter.

Karriären mår bra av planering

Christina Werner, som är ansvarig för chefsutveckling på Ledarna, ser flera fördelar med att kontinuerligt se över sin karriär och planera nästa steg.

- Allt du gör i din nuvarande roll påverkar hur dina karriärmöjligheter ser ut längre fram. Din karriär och att eventuellt byta inriktning är ett långsiktigt projekt som kräver tålamod och målmedvetenhet. Sen kan självklart både mål och planer ändras, men planeringen i sig är en möjlighet att skapa sig en överblick och reflektera över möjligheterna, säger Christina Werner.

Börja med att ta reda på vad du vill

Men som chef jobbar jag ju med karriärplanering mer eller mindre oavbrutet, kanske du tänker? Jovisst, att coacha medarbetare så att de utvecklas i rätt riktning och utnyttjar hela sin potential är karriärrådgivning. Och när du rekryterar nya medarbetare får du en bra koll på hur ett CV ska se ut, vilken typ av ansökningar som fungerar och vad som är viktigt att tänka på under en intervju. Men det är en helt annan sak att själv vara den som söker jobbet, än att rekrytera, menar Christina Werner. En viktig utgångspunkt är vad du själv vill.

- Det är inte självklart för alla från början, utan många som kontaktar oss känner bara att man vill utveckla sig eller förändra något i sin situation. Då tar vi det därifrån och börjar med att tillsammans fördjupa oss i vilka fackkunskaper, personliga egenskaper och drivkrafter som hen vill bygga vidare på, och sedan mejsla ner det till någon form av roll eller titel.

Var öppen för olika vägar att utvecklas

Kanske visar det sig att ditt nästa steg i karriären är åt ett helt annat håll än du först tänkt? Att utvecklas i sin karriär kan innebära att klättra uppåt i en organisatorisk hierarki, men det kan också vara att byta bransch eller sakområde. I processen karriärplanering är ett viktigt steg att hitta vad som är rätt för just dig, säger Christina Werner. Först då kan du börja leta efter rätt typ av jobb och arbetsgivare. Sen tar hantverket av utformningen av ditt CV vid.

Satsa på ett riktat CV och uppdaterad LinkedIn-profil

Att ha ett CV och en profilsida på LinkedIn är en hygienfaktor när man söker jobb, enligt Christina Werner. Här gäller det att hitta rätt balans mellan riktat och generiskt.

- Var noga med att anpassa ditt CV till arbetsbeskrivningen. Försök att se din profil ur mottagarens perspektiv. Tänk till exempel på att använda samma termer, att lyfta fram sådant som efterfrågas och att hålla det kortfattat. När det kommer till LinkedIn-profilen så är det naturligtvis viktigt att den är korrekt och uppdaterad men här måste du också se till att den ger samma bild som ditt CV, även om du har gjort olika anpassningar till olika arbetsgivare. Glöm inte att lägga till en professionell porträttbild och en sammanfattande beskrivning av dig och vad du kan.

Du behöver också ta ställning till om ditt CV ska vara kronologiskt eller ha en annan struktur. Det vanliga är att ange sitt senaste jobb överst, men om du exempelvis vill byta bransch eller område så är det kanske någon annan kompetens eller erfarenhet än den senaste som du vill lyfta fram. Då är det bättre att beskriva den relevanta kunskapen först och räkna upp övriga erfarenheter efter det.

Ta hjälp av Ledarna –planeringens nästa steg

Som medlem i Ledarna har du tillgång till den omfattande guiden Karriär för dig som chef med handfasta tips och råd publicerade digitalt. Du kan också kostnadsfritt boka in upp till tre möten per år med en karriärrådgivare. Missa inte heller kursen Din karriär som chef – söka chefsjobb med inspiration, stöd och övningar. Nästa kurstillfälle är i Malmö den 17 maj.