Fler nyheter
Offentlig sektor 9 december 2024

Kompetensutveckling med begränsade resurser

I en tid präglad av snabba förändringar och höga krav på flexibilitet är kompetensutveckling avgörande för att säkerställa både medarbetarnas och organisationens framgång. För att undersöka hur chefer inom offentlig sektor arbetar med kompetensutveckling trots begränsade resurser har vi genomfört en undersökning bland ledare från olika delar av sektorn. Resultaten visar att kreativitet och interna lösningar spelar en central roll, men också att det finns tydliga utmaningar att hantera.

Möjligheter och framgångsfaktorer

De flesta chefer lyfter fram interna utbildningar och kunskapsutbyten mellan kollegor som de mest effektiva och kostnadseffektiva metoderna för kompetensutveckling. Genom att skapa forum för lärande, såsom workshops och mentorprogram, och dra nytta av medarbetarnas egna kunskaper, kan kompetensen stärkas utan stora investeringar.

– Använd din personal till läsecirklar, workshops, seminarier etc. Det är roligt och det skapar också en social kontakt och gemensamma upplevelser som ökar samarbetet mellan medarbetare, säger Anders Trumberg, enhetschef för Region Örebro län.

Utmaningar som framkommit

Trots framgångarna finns det utmaningar att hantera. Ett återkommande tema är tidsbrist – både när det gäller att avsätta tid för utvecklingsinsatser och att få kompetensutveckling att prioriteras i vardagen. Andra utmaningar handlar om medarbetarnas olika syn på vad kompetensutveckling innebär, samt praktiska hinder såsom att täcka upp för frånvarande kollegor och budgetmässiga restriktioner.

– Det svåra är att kunna planera in tiden för kompetensutvecklingen. Det behöver då planeras med längre tidsintervaller, berättar Elisabet Tullgren, avdelningschef på Stockholms Stad.

– Tiden är väl det största hindret skulle jag säga även om jag är lyckligt lottad med nyfikna och kunskapstörstande medarbetare, berättar Gustav Liljenström, Förvaltningschef på Tranås kommun.

Rekommendationer för framgång

För att lyckas med kompetensutveckling utan att öka budgeten är rekommendationen tydlig: utnyttja interna resurser, skapa flexibla lärandemiljöer och uppmuntra till kunskapsdelning. Genom att implementera metoder som skuggning, workshops och användning av digitala verktyg kan organisationer stärka sin kompetens och samtidigt inspirera medarbetarna.

– Ett väl beprövat sätt är att inte alla behöver åka eller genomgå samma utbildning. Man kan låta några åka på flera olika utbildningar men med kravet att man återger utbildningarna när man kommer hem till arbetsplatsen. På så sätt möjliggör man att få ta del av en utbildning, berättar Gustav Liljenström, Förvaltningschef på Tranås kommun.

– Var realistisk med vilka medel som finns. Finns inte utsikt om dyra kurser, skjut inte förväntan på framtiden, utan identifiera kompetensbehovet och hitta nya lösningar på att tillgodose det, säger Maarja Edman, VD på Visit Trelleborg.

– Auskultation i närområdet är något jag anser vara effektivt. Det kan vara utvecklande för både den som är på besök och den som tar emot besökaren, säger Frida Göransson, biträdande verksamhetschef för Region Gävleborg.