Så kommer du i gång efter semestern
Genom att använda medvetna strategier och konkreta verktyg kan du komma att betrakta hösten som en positiv nystart, snarare än en ändlös längtan tillbaka till sommarens lättja och nöjen. Här följer våra bästa tips för att ta vara på möjligheterna och skapa en framgångsrik höst.
Reflektera
När du återvänder till kontoret är det en god investering att ta några ögonblick för att reflektera över dels din ledighet, och dels de mål du har för hösten. Vad har dina upplevelser varit under semestern? Vad vill du uppnå de kommande månaderna? Det kan vara lättare att få en överblick redan från start – medan du kan betrakta upplevelser och mål med fräscha ögon – än senare när allt är i full gång. Fundera över om det finns några vanor, beteenden eller tankar som du mått bra av under semestern och som du kan ta med dig in i arbetsvardagen.
Utmana dig själv
För att hålla motivationen vid liv är det viktigt att utmana dig själv och sträva efter nya framsteg. Ge dig själv uppgifter och målbilder som är något utmanande men fullt möjliga att lyckas med. Att övervinna sådana utmaningar ger en känsla av prestation och ökar din självkänsla. Skapa en mindre handlingsplan med konkreta delmål och mål för var du vill befinna dig vid en bestämd tidpunkt, exempelvis årsskiftet. Detta ger dig en riktning att sträva mot och ökar din motivation.
Samla och få i gång gruppen
För att starta hösten på rätt spår är det också avgörande att du får med dig medarbetarna. Kolla av så att dina kollegor mår bra, helst i form av en personlig kontakt med var och en. Kanske kan du ordna 5-minutersmöten med var och en av medarbetarna för en enkel avstämning av var och en? Då kan du snabbt få en överblick och även identifiera om det finns personer du behöver stötta särskilt, eller följa upp någon med ett längre samtal.
En gemensam uppstart för hösten är också något att satsa på, det kan hjälpa till att skapa ett stärkt engagemang för hela teamet. Det måste inte vara en ambitiös kick-off med övernattning och gästföreläsare för att ge effekt, utan kan räcka med någon timmes möte där ni får chans att träffas allihop. Fokusera på att se över era gemensamma mål och uppdrag och skapa en positiv förväntan och motivation. Var omsorgsfull i dina förberedelser. Tänk igenom vad just ditt team behöver och utforma agenda och innehåll efter det. Passa gärna på att pröva någon ny övning eller mötesform när det ändå är nystart efter sommaren. Ett exempel som kan fungera för att bryta isen och leda till en avslappnad redovisning av den vanliga, och kanske lite platta frågan Vad har du gjort på semestern? är att be deltagarna placera sig i rummet baserat på hur långt från arbetsplatsen som de befunnit sig under sommaren, vilket leder till att alla måste fråga varandra, som referens för var de ska ställa sig. Och så är samtalen igång! Fler tips på hur du kan tänka vid planering av möten finns i Din guide till effektivare möten.
Skapa balans och återhämtning
Fortsätt att prioritera en god balans mellan arbete och fritid, även efter semestern. Planera in regelbunden återhämtning och se till att du har tid för dina personliga intressen och ditt välmående. Njut av sensommaren med tända ljus under de mörkare kvällarna, naturens färgskiftningar, nyskördad frukt, bär och svamp och annat som hör säsongen till. En balanserad livsstil ger motivation, energi och arbetsglädje.
Uppdatera kompetenser
Förbered dig för hösten genom att investera i din kompetens och uppdatera dina kunskaper. Kolla upp och anmäl dig till workshops, kurser eller andra evenemang som är relevanta för ditt arbetsområde. Att ständigt förbättra kompetensen ökar din trygghet som ledare och gör dig också bättre rustad för de utmaningar som hösten kan bringa med sig. Ledarna erbjuder flera alternativ för dig som vill Utvecklas som chef.
Se hösten som en positiv nystart
Bestäm dig aktivt för att betrakta hösten som en möjlighet till nystart och nya möjligheter. Låt de svalare dagarna och den nya säsongen symbolisera förändring och tillväxt. Fokusera på de positiva aspekterna av hösten och se den som en tid att utvecklas och uppnå nya mål.