Debatt: Förutsättningarna måste finnas om chefer inom offentlig sektor ska stanna kvar
Var femte enhetschef i den kommunala äldreomsorgen slutade förra året visar en granskning i Kommunalarbetaren. I Ledarnas undersökning Att vara chef svarade tre av fyra chefer att de övervägt att lämna sitt uppdrag som chef det senaste året. Det här är siffror som måste leda till åtgärder för att stärka Ledarskapet och skapa stabilitet i samhällsviktiga verksamheter menar Sveriges chefsorganisation Ledarna. Ständiga chefsbyten leder till försämrad arbetsmiljö och bristande kontinuitet. Men varför lämnar cheferna sina jobb? Och vad krävs för att få dem att stanna i sina roller?
Vi vet att merparten av cheferna i offentlig sektor beskriver sitt uppdrag som ytterst meningsfullt. Offentlig sektor behöver engagerade och kompetenta chefer för att möta dagens och morgondagens krav och för att säkerställa välfärdens kvalitet. Bristande förutsättningar för chefer är inte bara en arbetsmiljöfråga utan en systemrisk som hotar samhällsviktiga verksamheter.
Det är svårt att stanna som chef
Chefer är helt centrala för våra offentliga verksamheter. De leder arbetet och har ansvar för att verksamheten möter samhällets och medborgarnas behov. De omsätter politiska beslut till praktisk verklighet. Men dagens förutsättningar gör det svårt för många att stanna kvar i sina roller. Resultatet är en sektor som inte bara tappar ledarskap utan också stabilitet och effektivitet.
Chefer i offentlig sektor arbetar oftast under pressade förhållanden.
Chefer i offentlig sektor arbetar oftast under pressade förhållanden. De hanterar stora personalgrupper, brist på resurser och en administrativ börda som gör det svårt att utöva det närvarande och effektiva ledarskap som både de själva och medarbetarna önskar och förtjänar.
Nästan tre av tio chefer i kommuner och regioner upplever att deras arbetsmiljö är ganska eller mycket dålig, och fyra av tio uppger att de inte har möjlighet att påverka sin egen arbetssituation,visar Ledarnas rapportChefens egen arbetsmiljö.
Ta frågan på allvar
Så vad behöver göras för att få cheferna att stanna och ge medarbetarna den kontinuitet och långsiktighet de efterfrågar?
För att bryta denna negativa spiral krävs ett helhetsgrepp om chefers arbetsvillkor och att frågan tas på det allvar den förtjänar. Här är några av de viktigaste åtgärderna:
- Rimliga arbetsvillkor: Mindre medarbetargrupper och tillgång till administrativt stöd så att chefen kan fokusera på ledarskapet.
- Stärkt stöd och återhämtning: Chefer behöver tid för återhämtning för att kunna hantera stress och hög arbetsbelastning.
- Tydligare politisk styrning: Beslut måste förankras och anpassas till verksamhetens verklighet, med realistiska tidsplaner och resurser för implementering.
- Löpande kompetensutveckling: Ge chefer möjlighet att utveckla sina färdigheter och ny kunskap som stärker deras ledarskap.
- Synliggör chefers arbetsmiljö: Gör chefers arbetsvillkor till en prioriterad fråga i arbetsmiljöarbetet.
Att skapa hållbara förutsättningar för chefer är inte bara en investering i ledarskapet – det är en investering i hela organisationen och samhället. När chefer har rätt förutsättningar att lyckas förbättras även medarbetarnas arbetsmiljö och verksamhetens kvalitet ökar. Ett närvarande och engagerat ledarskap bidrar till trygghet och tydlighet för medarbetarna, vilket minskar stress och ökar motivationen. Ett stabilt ledarskap skapar kontinuitet och möjliggör långsiktiga förbättringar som gynnar medborgarna. När chefsbyten minskar skapas en stabil arbetsmiljö vilket minskar kostnaderna för rekrytering och introduktion av nya chefer
Om vi vill att fler chefer ska välja att stanna och utvecklas i sina roller måste vi ge dem rätt förutsättningar att lyckas.
Peter Fahlström, ordförande Ledarna inom offentlig sektor
Jenny Wibacke, ordförande Ledarna inom vård, omsorg och socialt arbete
Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna
Läs debattartikeln hos altinget.se: Förutsättningarna måste finnas om chefer inom offentlig sektor ska stanna kvar