Fler nyheter
Medieledarna 16 februari 2018

#metoo-dilemman till frukost

Medieledarna arrangerade ett välbesökt frukostseminarium där paneldeltagarna vände och vred på frågor som dykt upp i samband med #metoo-vågen.

Anne Lagercrantz, chef nyhetsdivisionen SVT, Casten Almqvist VD TV4-gruppen, Andreas Miller, ordförande i Medieledarna men också chef på P4 och P5 Stockholm på SR diskuterade under ledning av Karin Alfredsson, journalist och författare branschspecifika frågor på ett välbesökt frukostseminarium på Ledarnas huvudkontor i Stockholm. Den många gånger svåra balansen mellan att vara publicist och chef med personalansvar när det blåser som hårdast var den första frågan som avhandlades. Andreas Miller sa att han, när en av hans kollegor blev föremål för "metoo-debatt", avsade sig utgivaransvaret tillfälligtvis för att helt och hållet bara ägna sig åt personalansvar.

-Det går att delegera utgivaransvaret för jag tyckte det blev ohållbart eftersom jag fick reda på för mycket saker som jag inte kunde berätta, förklarade han.

Varken Casten Almqvist eller Anne Lagercrantz har direkt utgivaransvar, men de är chef över de som har. Casten menar att det dock inte går att gömma sig bakom personalansvaret:

– Du kan inte bara hävda att du inte kan säga nåt eftersom du har personalansvar. Vi bestämde på TV4 att vara totalt transparanta, vi hade 1000 förfrågningar om att uttala oss i olika sammanhang, på tio dagar. Men vi höll oss till planen, och pratade öppet om den som var utpekad och hur vi ville hantera frågan, vi höll oss stenhårt till den planen, förklarade Casten Almqvist.

Att avsäga sig utgivarskapet tyckte vissa kunde uppfattas som fegt och som ett enkelt sätt att komma undan konflikter.

– Vill du undvika konflikter och är mediechef, har du hamnat helt fel, konstaterade Anne Lagercrantz.

Vad har de då lärt sig av den bitvis hårda debatten och den kris den inneburit?

Andreas Miller höll sig till sin plan där han började med att konstatera att ALLA skulle vara arga på honom.

– Jag ställde in mig på det men bestämde mig också för att vara lugn, och det fungerade, berättade han.

Casten Almqvist är nöjd med hur TV4 själva hanterade krisen utan att förlora journlistisk integritet och Anne Lagercrantz har bett de anställda som blivit utsatta för kränkningar om ursäkt för att SVT inte varit en bättre arbetsplats.

Efter paneldiskussionen tog Anki Udd, ledarskapsexpert på Ledarna vid och pratade om hållbart ledarskap och de utmaningar dagens chefer står inför.