Återgång till kontoret? Så tar du hand om olika upplevelser
Marie Bremberg, psykolog på Sophiahemmet rehab center, tycker att vi ska ta det lite lugnt och se återgången som en möjlighet att skapa arbetsplatser med flexibla lösningar som passar fler.
– När vi skickade hem människor i mars 2020 var det något vi gjorde tillsammans, hela samhället. Men det är inte samma verklighet vi återkommer till.
Omorganisationer, nya lokaler, medarbetare som slutat, andra som börjat och individuella erfarenheter – allt påverkar oss.
– Vi får tillbaka människor i ganska olika skick. Vissa har kanske mått väldigt dåligt eller varit med om förluster under pandemin, medan andra har tyckt att hemarbete varit skönt.
Många ser såklart fram emot att få komma tillbaka. Att jobba tillsammans fysiskt ger inspiration och energi. Men för en del innebär återgången oro.
– Speciellt svårt kan det vara för dem som befann sig i en arbetsgrupp med mycket konflikter eller till och med mobbning. Då kanske hemarbetet blev en befrielse, medan återgången skapar ångest för hur man ska klara av att hantera situationen.
Som chef gäller det som vanligt att kommunicera, ställa frågor om hur medarbetarna mår och att också våga vänta på svaret.
– Många hade upplevelsen att hemarbetet fungerade lika bra och att det underlättade vardagslogistiken. Kommer man tillbaka helt anonymt, utan att det påverkar någonting annat än att man måste sitta på tåget en timme till och från jobbet så är det svårt att få människor motiverade till att åka in. Som chef är det då bra att visa varför ni faktiskt vill se medarbetarna på kontoret och poängtera det positiva med att ses emellanåt.
I vissa sektorer behöver medarbetare finnas på plats, men har du möjlighet att anpassa återgången så gör det, menar Marie Bremberg.
– Plocka russinen ur kakan. Prata med medarbetarna om vad som var bra med hemarbetet, vad ni saknat och vad som funkar nu när ni är tillbaka.
Marie Bremberg tycker inte heller att man ska vara rädd för individuella lösningar.
– Men det måste kommuniceras, du ska vara tydlig med att ni behöver ha olika lösningar för olika individer.
I början är det inte läge att sätta igång med de stora innovationsprojekten. Låt folk få komma ner i stressnivå innan de förväntas lösa en massa kreativa arbetsuppgifter.
Pandemin har krävt en typ av ledarskap som ställde höga krav på närvaro och engagemang och många chefer fick en ökad arbetsbörda. En väl fungerande återgång som sker i flera steg, och som anpassas till nya behov, ställer också höga krav. Hur ska jag som chef se till att jag själv inte går under?
– Är folk vana vid att du ställer upp, kan det vara stressande att bara röra sig genom kontorslandskapet, eftersom det är så många som hugger tag i en.
Börja dagen med att planera dina mål och gör en agenda för när arbetet ska ske.
– Då blir det lättare att snabbt ta ställning till vad du kan göra i stunden och vad du måste återkomma om. Vi vill ju gärna säga ja, men träna på att säga nej. Hitta egna strategier för återhämtning och skapa gränser mellan arbete och fritid. Det är också viktigt att du har stöd uppåt i organisationen, hos dina egna chefer.
Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 12, december 2021.
Mer läsning
Chefsintervju: Vi behåller det bästa från tiden på distans
Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem!